Нову мутацію штаму Delta виявили в Чехії

Нову мутацію штаму Delta виявили в Чехії

Укрінформ
Медики Чехії вперше зафіксували три випадки інфікування різновидом AY 4.2. штаму коронавірусу Delta.

Про це повідомляє iDnes із посиланням на директора Державного інституту громадського здоров’я Чехії Барбору Мацкову, передає Укрінформ.

«Поширення підваріанту AY 4.2. зараз ретельно контролюється. Його частота дещо зростає в європейських країнах, наприклад у Великій Британії. Згідно з результатами досліджень, цей підваріант активніше передається, але має приблизно таку саму стійкість до антитіл, що й інші різновиди «Дельти», – зазначила Мацкова.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань зараз вивчає цей підваріант, щоб з'ясувати, чи може він бути стійкішим до вакцинації або лікування.

Тим часом, за словами Мацкової, більше занепокоєння викликає мутація E484K – утім, цей варіант у Чехії поки що не виявили.

«Чеські лабораторії секвенували загалом 7176 зразків у межах Delta-мутації та не знайшли підваріант E484K у жодному з них», – підтвердила керівниця Національної референтної лабораторії Гелена Їржинцова.

Delta-штам і його підваріанти, насамперед AY.43, становлять приблизно 98% усіх випадків інфікування коронавірусом у Чехії.

За даними МОЗ Чехії, минулої доби виявлено 5650 випадків COVID-19 – це один з найгірших показників від початку пандемії. У лікарнях перебувають 3803 інфікованих. Показник тижневої захворюваності сягнув 718 на 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-