Путін «поговорить» з Лукашенком через його погрозу перекрити газ ЄС

Путін «поговорить» з Лукашенком через його погрозу перекрити газ ЄС

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін вважає, що Олександр Лукашенко гіпотетично може перекрити транзит газу в Європу, і уточнив, що незабаром він поговорить з Мінськом на цю тему. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

«Я двічі останнім часом розмовляв з Олександром Григоровичем (Лукашенком – ред.). Він мені жодного разу про це не сказав. Але він може. Нічого хорошого в цьому немає, і я, звичайно, поговорю з ним на цю тему. Якщо він не спересердя це сказав», - заявив Путін в інтерв'ю держтелеканалу РФ.

Президент РФ додатково уточнив, що теоретично, Лукашенко, керуючи транзитною країною, «може, напевно, дати вказівку про перекриття наших поставок в Європу, хоча це буде порушенням нашого транзитного контракту». "Сподіваюся, що до цього не дійде", - зауважив Путін.

При цьому він провів аналогію між нинішньою транзитною ситуацією в Білорусі та тією, що була з транзитом газу через Україну в 2008 році.

Також Путін заявив, що нібито канцлер Німеччини Ангела Меркель та Олександр Лукашенко готові йти на діалог один з одним: «Я так зрозумів з розмов і з Олександром Григоровичем Лукашенком, і з канцлером Меркель, вони готові поговорити один з одним». Путін висловив сподівання, що такий прямий контакт відбудеться найближчим часом.

Як повідомляв Укрінформ, 11 листопада Лукашенко погрожував перекрити транзит газу в Європу в разі ухвалення нових «неперетравних» санкцій і закриття кордонів на тлі міграційної кризи.

Ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася 8 листопада. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Після кількох спроб штурму кордону, які виявилися невдалими, вони розбили табір та залишаються в ньому.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з країнами ЄС триває з кінця червня. Литва, Польща та Латвія звинувачують Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на їхні країни та ЄС загалом, називаючи ці дії «гібридною атакою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-