ЄС закликав РФ відмовитися від наміру заборонити правозахисний центр «Меморіал»

ЄС закликав РФ відмовитися від наміру заборонити правозахисний центр «Меморіал»

Укрінформ
Європейський Союз засудив намір російської влади припинити діяльність правозахисного центру «Меморіал», закликав її переглянути це рішення та виконувати міжнародні зобов’язання у сфері дотриманні прав людини та громадянських свобод.

Про це у Брюсселі під час брифінгу заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми рішуче засуджуємо це рішення російських прокурорів. Меморіал є визнаною міжнародною організацією, яка виконує дуже важливу роботу в інтересах громадянського суспільства в Росії. Це рішення є ще одним прикладом того, як державна влада Росії звужує простір для громадянського суспільства та для критичних голосів. На додаток до переслідування журналістів та політичних активістів вони також намагаються поцілити в неурядові організації», - сказав Стано.

Він зауважив, що російська влада веде наступ на громадянське суспільство країни та громадські свободи з використанням законів про «іноземних агентів» та про «небажані організації». Євросоюз продовжує закликати російську владу скасувати ці закони як такі, що суперечать міжнародним зобов’язанням самої Росії.

«Меморіал є однією з громадських організацій, які широко відомі за межами Росії. Вона відіграє важливу роль у захисті прав людини та у встановленні історичних фактів, що пов’язані із політичними репресіями в Росії. Тож робота цієї організації має дуже високу цінність для російського суспільства та для російського народу, для розуміння того, який режим вони пережили та в якому все ще живуть зараз», - зауважив речник ЄС.

Він нагадав, що державна влада Росії вже кілька місяців поспіль докладає системні зусилля, щоб примусити замовкнути всіх людей, які висловлюють критичні оцінки, піддають сумніву наративи Кремля та намагаються висвітлити для російського суспільства ту ситуацію, в якій це суспільство опинилося зараз.

«Європейський Союз закликає російську владу переглянути це рішення та припинити скорочувати простір для громадських свобод, для критичних голосів, що є важливими для будь-якого цивілізованого європейського суспільства», - наголосив Стано.

Як повідомлялось, Московський міський суд зареєстрував днями позов прокуратури Москви з вимогою ліквідувати правозахисний центр «Меморіал». Засідання призначено на 23 листопада.

Крім того, Генеральна прокуратура Росії звернулася до Верховного суду з вимогою ліквідувати «Міжнародний Меморіал», а також його підрозділи – правозахисний центр, архів, бібліотеку та музей. Причиною прокуратура вказала «систематичні порушення законодавства про «іноземних агентів». Судове засідання з цього питання заплановано на 25 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-