Саакашвілі готовий припинити голодування за певних умов

Саакашвілі готовий припинити голодування за певних умов

Укрінформ
Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі готовий припинити голодування, якщо влада погодиться перевести його до цивільної лікарні з ув'язнення. 

Про це повідомляє IPN, передає Укрінформ.

Як поінформував журналістів його адвокат Ніка Гварамія, Саакашвілі розглядає заклик Страсбурзького суду та західних партнерів Грузії, але у нього є умова. Він скасує голодування, якщо його доставлять до цивільного медичного закладу для реабілітації.

Про це йдеться у листі Саакашвілі.

«Я вирішив розглянути звернення Страсбурзького суду з прав людини, а також наших західних партнерів та скасувати голодування. Однак я це зроблю за певних умов. Процес реабілітації після голодування набагато складніший, ніж процес управління голодом. Глданська лікарня не має ні технологічних умов, ні кваліфікованого медичного персоналу. Крім того, довіряти працівникам закладу, які мене катують, а ви сьогодні бачили кадри, які демонструють їх насильство, немислимо. Крім того, тут немає гарантій безпеки чи захисту від психологічного тиску, що також є вимогою Страсбурзького суду. Також найбільшою загрозою вважаю госпіталь Горі, адже за кілька кілометрів знаходиться окупаційна армія та війська Росії, яким наказали здійснити мою ліквідацію. Відповідно, прошу, щоб медична рада вирішила, які (є - ред.) багатофункціональні та високотехнологічні клініки та яким методом лікування мені буде забезпечений процес реабілітації. Рада має складатися з професіоналів та на паритетних засадах, з рівним представництвом моїх представників та призначених державою лікарів. Її рішення має бути не рекомендаційним, а обов’язковим, якому я буду беззастережно підкорятися, і уряд також підкорятиметься. У цій ситуації, щойно буде прийнято це рішення і мене переведуть з цієї установи до відповідної установи, я негайно припиню голодування», – йдеться у листі.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) направив сторонам своє рішення за позовом «Саакашвілі проти Грузії» щодо запиту про застосування тимчасового заходу.

ЄСПЛ заявив, що уряд Грузії до 24 листопада 2021 року має надати Європейському суду інформацію про стан здоров'я та безпеку позивача. Крім того, уряд повинен забезпечити безпеку Саакашвілі під час перебування у в'язниці та відповідне медичне лікування/обслуговування у період після припинення голодування.

1 жовтня Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушили низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування та назвав себе політичним ув'язненим.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі.

У МЗС України заявили, що розчаровані переведенням Саакашвілі до пенітенціарного медичного закладу № 18 у Глдані та відсутністю інформування про це української сторони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-