Переговори у Глазго, імітація союзництва та діалектика з Білоруссю

Переговори у Глазго, імітація союзництва та діалектика з Білоруссю

Три події світу
Укрінформ
Саміт з питань клімату у Глазго став майданчиком для двосторонніх зустрічей

Путін та Лукашенко вчергове домовилися домовлятися про створення Союзної держави. Україна на тлі енергетичного ембарго Росії розпочала імпорт електроенергії з Білорусі.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Конференція з питань клімату СОР26 у місті Глазго зібрала понад сотню світових лідерів. Щоправда, експерти скептично оцінюють спроможність дійти спільної думки з питань нормалізації клімату в умовах, коли на порядку денному залишається відновлення економіки від негативного впливу пандемії. Проте на полях саміту пройшло чимало двосторонніх зустрічей. Наприклад, Володимир Зеленський не обмежився потиском руки Джозефа Байдена, але і провів більш предметну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Є підстави припускати, що серед тем була і підвищена активність російських військ неподалік українських кордонів. Про це начебто говорив зі своїми візаві у Москві і директор ЦРУ Вільям Бернс, який минулого тижня побував у РФ. Серед співрозмовників українського президента у Глазго були Ангела Меркель, яка завершує перебування на посаді бундесканцлерін, та Джастін Трюдо, який знову отримав прем’єрський портфель у Канаді. Озвучений Володимиром Зеленським заклик до глобального потепління у міжнародних відносинах навряд чи був сприйнятий всерйоз учасниками конференції.

Владіміра Путіна та Олександра Лукашенка питання кліматичних змін хвилюють куди менше, хоча б з тієї причини, що одного з них до Глазго не запрошували. Вища рада Союзної держави, де головує Лукашенко, пройшла у форматі відео-конференції, причому Путін у цей час перебував у окупованому Севастополі. Учасники засідання підписали декрет про основні напрями реалізації положень про створення Союзної держави у 2021 – 2023 роках, що дозволяє обом сторонам продовжувати публічно імітувати інтеграційні процеси. Реноме Лукашенка на поточному етапі та криза з біженцями на польсько-білоруському кордоні не дозволяють припустити його «втечу на Захід».

Фото: news.tut.by
Фото: news.tut.by

Цікаво розвивається ситуація у відносинах Білорусі та України. Хоча наша держава була серед перших, хто запровадив санкції проти Білорусі у сфері авіації після захоплення літака з Романом Протасевичем, а Лукашенко говорить про загрозу з боку України, економічні відносини цього не відчувають. За даними білоруської сторони, за січень-травень 2021 року товарообіг між Україною та Білоруссю виріс на 36,7%, причому експорт білоруських товарів збільшився на 60%. Оскільки у листопаді  Росія припинила експорт енергетичного вугілля в Україну та відмовилася від продажу електроенергії, наша держава активно закуповуватиме білоруську, вироблену АЕС «Островець». Її, як відомо, закликав не купувати президент Литви Гітанас Науседа, проте електроенергію у Білорусі купує і сама Литва. Така от складається діалектика.

P.S. Триває драматичний розвиток подій навколо Міхеїла Саакашвілі. Громадянин України продовжує перебувати у в’язниці міста Руставі, президент Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що його не буде помилувано. Представники опозиційних сил вимагають звільнення Саакашвілі, Служба державної безпеки Грузії звинувачує його у підготовці державного перевороту. Зауважу, що політична криза у кавказькій республіці негативно впливає на її шанси прискоритися на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-