Польща побудує п'ятиметровий паркан на кордоні із Білоруссю

Польща побудує п'ятиметровий паркан на кордоні із Білоруссю

Укрінформ
Польща до середини наступного року побудує понад 5-метровий паркан протяжністю 127 км на відрізку кордону з Білоруссю.

Про це під час пресконференції у Варшаві заявив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський, передає власний кореспондент Укрінформу.

За інформацією міністра, паркан буде збудовано вздовж кордону з Білоруссю на відрізку майже 180 км у Підляському воєводстві країни. Натомість на відрізку кордону з Білоруссю в Люблінському воєводстві природньою загорожею є ріка Буг. Водночас там також буде змонтовано засоби контролю за лінією кордону.

Як повідомив Камінський, сталевий паркан матиме висоту 5,5 метрів, зверху якої буде колючий дріт. Він підкреслив, що це буде не лише проста інженерна загорода, а оснащена сучасними електронними засобами інфраструктура із системою моніторингу і фіксації руху. Крім технічного захисту, у штаті Прикордонної служби Польщі на східному кордоні країни з’явиться ще додаткових 750 прикордонників.

Глава МВС Польщі повідомив, що крім лінії кордону з Білоруссю, Польща також вивчає можливості “професійного облаштування усього східного кордону Польщі”, зокрема з Калінградською областю РФ, та Україною.

“Чи це матиме форму інженерного загородження? Це рішення залежатиме від розвитку ситуації на цих кордонах”, - уточнив Камінський.

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент проголосував, а президент Польщі Анджей Дуда підписав спецзакон, який передбачає будівництво сучасного високого загородження вартістю понад 1,6 млрд злотих (більше 400 млн дол.) на східному кордоні РП. Реалізація проєкту відбуватиметься поза тендерними процедурами у прискореному режимі.

Читайте також: Польща збільшить кількість військовослужбовців на кордоні з Білоруссю

Польща на початку вересня запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який, станом на сьогодні, діятиме до кінця листопада. Варшава також розгорнула на кордоні з РБ загородження з колючого дроту. Утім, польські прикордонники неодноразово фіксували, як нелегальні мігранти нищать загородження, інколи за підтримки білоруських служб.

Щодня польсько-білоруський кордон намагається перетнути кількасот нелегальних мігрантів з Близького Сходу та країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні в рамах гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Фото: Straż Graniczna

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-