Авіаудар у Кабулі, під час якого загинули 10 жителів: Пентагон оприлюднив розслідування

Авіаудар у Кабулі, під час якого загинули 10 жителів: Пентагон оприлюднив розслідування

Укрінформ
Авіаційний удар з американського безпілотника влітку цього року, внаслідок якого загинули 10 мирних жителів Афганістану, був помилкою, яка не порушила жодних законів, заявив за підсумками розслідування інспектор Пентагону генерал-лейтенант Самі Саїд.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він сказав журналістам у середу.

«Це була чесна помилка… - зазначив генерал. - Це не була злочинна поведінка, необережне поводження чи недбалість».

За його словами, під час операції мали місце «помилки у виконанні, поєднані з виправданою упередженістю і збоями в комунікації», що призвело до жертв серед цивільного населення.

Водночас розслідування не виявило «жодних порушень закону, зокрема й закону про війну», наголосив генерал.

Читайте також: Штати виділили Афганістану $144 мільйони гумдопомоги

Він пояснив, що американські військовослужбовці, котрі завдали удару з безпілотника, щиро вважали, що їхньою ціллю був об’єкт, який становив «неминучу загрозу» з боку угрупування «Ісламська держава» для американських військ та дипломатичного персоналу.

Після теракту біля аеропорту Кабула 26 серпня, внаслідок якого загинули щонайменше 170 осіб, включаючи 13 американських військовослужбовців, розвідка заявила, що має дані про підготовку ще однієї атаки.

Розвідувальні дані стосувалися білого автомобіля Toyota Corolla, у якому перебувала вибухівка. Проте військові помилилися автомобілем. Крім того, вони вважали, що будинок, біля якого його було припарковано, порожній, і не помітили дитину, яка увійшла до зони враження за дві хвилини до запуску ракети, сказав Саїд. Попередній терорист проніс у аеропорту вибухівку в комп'ютерній сумці, тому оперативники, побачивши, що особи, за якими вони спостерігали, тримають у руках таку саму сумку, вирішили що ціль обрано правильно.

Як повідомлялося, під час евакуації з Афганістану внаслідок авіудару 29 серпня загинуло троє дорослих, включаючи чоловіка, який працював на американську групу допомоги, та семеро дітей.

Найменшій дитині було два роки, найстаршій – дванадцять.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-