Ердоган вважає позитивним підхід Байдена до перспективи надання Туреччині F-16

Ердоган вважає позитивним підхід Байдена до перспективи надання Туреччині F-16

Укрінформ
Питання модернізації винищувачів F-16, які стоять на озброєнні ЗС Туреччини, та надання нових обговорювалося під час зустрічі президентів Туреччини та США Реджепа Таїпа Ердогана та Джо Байдена на полях саміту "двадцятки" в Римі.

За результатами зустрічі президент Ердоган назвав підхід до цього питання з боку Байдена позитивним, повідомляє Укріфнорм з посиланням на Bloomberg.

"Питання модернізації F-16, які у нас є, або надання нових F-16 вийшло на перший план. Наші міністри оборони стежать за цим процесом. Я побачив позитивний підхід пана Байдена з цього питання", - сказав Ердоган.

Президент Туреччини також висловився щодо підтримки США PKK/PYD (Робітнича партія Курдистану/Партія демократичного союзу - ред.).

"Ми висловили занепокоєння з приводу підтримки США терористичних організацій PKK/PYD в Сирії . Вірю, що надалі цього не буде", - сказав президент Туреччини.

Читайте також: Ердоган не поїхав на саміт у Глазго з причин безпеки

Як вказує управління з комунікацій адміністрації президента Туреччини, під час зустрічі президентів Туреччини і США було озвучено спільну заяву про зміцнення та розвиток відносин між країнами та домовлено створити спільний механізм у цьому напрямку.

Під час зустрічі, яка тривала понад годину, також обговорювалися двосторонні відносини та регіональні питання, взаємні кроки, які слід здійснити для збільшення обсягів торгівлі між двома країнами.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні цього року США офіційно повідомили Туреччину про виключення її з програми виробництва винищувачів п'ятого покоління F-35. Туреччина підняла питання щодо можливості повернення її до цієї програми або надання їй винищувачів F-16 у обсязі вже виплачених за участь в програмі коштів.

Читайте також: Ердоган передумав висилати з Туреччини послів 10 країн

Туреччина приєдналася до програми спільного виробництва винищувачів F-35 (JSF) у 2007 році. Іншими учасниками програми стали США, Велика Британія, Італія, Нідерланди, Австралія, Данія, Канада та Норвегія. У 2018 році для Туреччини було призначено шість літаків F-35. Поставка винищувачів була відтермінована після початку кризи з С-400.

Туреччина підписала угоду з Російською Федерацією про придбання батарей C-400 наприкінці 2017 року. США висловили занепокоєння у цьому зв’язку та заявили про можливість запровадження санкцій проти Анкари, однак президент Ердоган не дослухався до позиції Вашингтона. Турецький лідер заявив, що угода про купівлю С-400 є кращою за системи MIM-104 Patriot, які пропонувала американська сторона.

Туреччина отримала першу партію російських систем ППО 12 липня 2019 року.

Саміт G20 відбувся в Римі 30-31 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-