Росія не дає дипломатам ЄС ковід-документи, бо щеплені «не тією вакциною»

Росія не дає дипломатам ЄС ковід-документи, бо щеплені «не тією вакциною»

Укрінформ
Закордонні дипломати, щеплені не зареєстрованими в Росії вакцинами від COVID-19, не змогли отримати QR-коди, попри звернення до МЗС РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РБК.

На тлі запровадження з кінця жовтня в Москві та інших містах Росії локдауну та системи QR-кодів, за якими, залежно від регіону, вакцинованим і тим, хто перехворів на коронавірус, дозволено доступ до тих чи інших закладів, іноземні дипломати, що працюють у країні, знову зіткнулися з проблемами.

Більшість із тих, хто були щеплені неросійськими вакцинами, не мають QR-кодів, хоча питання їх отримання ставилося перед МЗС Росії ще влітку. Тоді в Москві запроваджувався доступ за QR-кодами до ресторанів та кафе, а також на масові заходи чисельністю від 500 осіб. Три джерела в іноземних дипмісіях повідомили виданню, що низка посольств західних країн надіслала до російського зовнішньополітичного відомства колективного листа з проханням сприяти у видачі QR-кодів дипломатам, щепленим не схваленими в країні препаратами. Однак через те, що систему було скасовано менше ніж через місяць після її запровадження, це питання тоді втратило актуальність і в результаті так і залишилося невирішеним.

Читайте також: Поліція «купила» ПЛР-тест та COVID-сертифікат для Савіка Шустера, щоб викрити шахраїв

У представництві Євросоюзу в Росії РБК підтвердили, що до МЗС було направлено різні запити, зокрема від імені країн — членів ЄС. При цьому «задовільного рішення поки що знайти не вдалося». У європейській дипмісії додали, що прискорення поточного процесу визнання еквівалентності цифрових COVID-сертифікатів ЄС могло б допомогти вирішити це питання.

Крім дипломатів, із проблемою отримання QR-кодів зіткнулися і деякі співробітники посольств з російським громадянством, які також пройшли вакцинацію іноземними препаратами. У їхньому випадку підтвердити вакцинацію на території Росії буде складніше, оскільки вони не мають дипломатичного статусу, який дає певні права.

Російські дипломати, щеплені російськими вакцинами, також заявляють про складнощі з вакцинними паспортами за кордоном

Читайте також: Надії Савченко та її сестрі вручили підозру за використання підробленого COVID-сертифіката

Як повідомляв Укрінформ, у РФ з кінця вересня регулярно оновлюється антирекорд добової смертності від COVID-19. Також максимум інфікованих коронавірусом за добу почав у РФ часто оновлюватись із середини жовтня. До того він фіксувався близько року тому (24 грудня 2020-го).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-