Адвокат Саакашвілі оскаржить недопуск до підзахисного

Адвокат Саакашвілі оскаржить недопуск до підзахисного

Укрінформ
Адвокат Міхеіла Саакашвілі Євген Грушовець заявив, що оскаржить недопуск до підзахисного після відмови у перебуванні на території Грузії.

Про це Грушовець сказав на брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Я один із останніх почав залишати борт літака (після прибуття до Києва — ред.). Мені передали паспорт і документ, який підтверджує причини мого недопуску на територію Грузії. На сьогоднішній день є 14 підстав для недопуску... Серед усіх цих підстав єдиною підставою, яка відмічена у відмові для мого перебування в Грузії — це “інші випадки, передбачені грузинським законодавством”. Таке розмите поняття”, - розповів правозахисник.

Він додав, що одразу після прильоту вирушив забирати багаж, але йому не повернули валізу.

“Я звернувся до представників аеропорту, до компанії Bees Airline, яка здійснювала цей переліт, заповнив документи про втрату багажу, зазначив, що було втрачено особисті речі і відомості, що становлять адвокатську таємницю. Як я пізніше дізнався, це ексклюзивний випадок у тому числі для компанії, коли пасажирів не допускали на територію Грузії і ще більш індивідуальний, тому що був втрачений багаж”, - зауважив Грушовець.

Він також заявив, що за відомою йому наразі інформацією, багаж досі перебуває в Грузії і його ніхто не передав в Україну. Адвокат додав, що повернення речей може відбутися через кілька днів, але він все одно висловив занепокоєння цією ситуацією. Він вважає, що це свідчить, зокрема, про грубе порушення його права як адвоката на можливість надавати правову допомогу громадянину України, який перебуває у грузинській в’язниці.

Читайте також: Юридичних тонкощів у справі Саакашвілі менше, ніж політичних — адвокат

Водночас Грушовець повідомив, що звертатиметься до міжнародних неурядових та урядових організацій з приводу недопуску до Грузії та раптового зникнення багажу.

“Адвокати Грузії подають скарги і звернення до суду щодо безпідставного мого недопуску на територію Грузії... Ми будемо оскаржувати мій недопуск двома шляхами. Перший — адміністративний — безпосередньо до керівництва осіб, які ухвалили рішення про мій недопуск. Другий — у судовому порядку. Якщо наші намагання не принесуть результату, звісно, це прямо дорога до Європейського суду з прав людини”, - наголосив Грушовець.

Як повідомляв Укрінформ, раніше український юрист Євген Грушовець заявив, що йому відмовили у перебуванні в Грузії для зустрічі з експрезидентом країни Міхеілом Саакашвілі.

Саакашвілі 1 жовтня розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що перебуває в місті Батумі.

Увечері того ж дня глава уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі оголосив, що експрезидента Саакашвілі затримали. Саакашвілі оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в'язнем.

Саакашвілі очолював Грузію у 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року залишив країну. Проти політика порушили низку кримінальних проваджень, за деякими з них він був заочно засуджений до ув'язнення. 2015 року його позбавили грузинського громадянства, майже шість років він є громадянином України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-