Юридичних тонкощів у справі Саакашвілі менше, ніж політичних — адвокат

Юридичних тонкощів у справі Саакашвілі менше, ніж політичних — адвокат

Укрінформ
У справі Міхеіла Саакашвілі, якого заарештували в Грузії 1 жовтня, не виконуються передбачені законом процедури.

Як передає Укрінформ, про це у ефірі телеканалу "Дом" заявив Євген Грушовець, адвокат Міхеіла Саакашвілі.

За його словами, без особистого спілкування із Саакашвілі узгодити низку питань неможливо. Крім того, справу суттєво ускладнює політичне підґрунтя.

"Є адвокати, які активно працюють у процесах, які на сьогодні йдуть у Грузії, є інші адвокати, які займаються процесами в Європейському суді, в Україні. Є адвокати з інших країн. Але справа дуже складна. Юридичних тонкощів тут менше, ніж політичних. І тому на сьогодні команда адвокатів потребує спілкування безпосередньо з Міхеілом Саакашвілі. Щоби з ним узгоджувати певні позиції, та визначатися, як ми діятимемо щодо його захисту", — зазначив Грушовець у зв'язку з тим, що його не пустили до Грузії.

Він наголосив, що сьогодні права Саакашвілі серйозно обмежуються, і охарактеризував ситуацію "як критичну".

"Тобто на сьогодні здійснюються всі дії, щоби мінімум людей мали можливість з ним контактувати. Зрозуміло, якщо відбуваються такі події, то ми розуміємо, що вони до чогось ведуть, або щось може відбуватися. Ми розцінюємо ситуацію вже як критичну, що є реальні загрози для життя Міхеіла Саакашвілі. Це насправді так", — сказав захисник.

За його словами, суди, які визнали Саакашвілі нібито винним, проходили без участі обвинуваченого, а також здійснювалися без якісної роботи сторони захисту.

"Питання в тому, наскільки обґрунтовано рішення, за якими Міхеіл Саакашвілі нібито вважається винним. Тому що суди проходили без Міхеіла Саакашвілі. Процеси, які були в Грузії, по суті здійснювалися всіма без участі якісної роботи сторони захисту. Зрозуміло, дистанційно ніхто не зможе правильно та якісно себе захищати. Те, що Міхеіл Саакашвілі ухвалив рішення поїхати до Грузії, це ще раз свідчить про те, що він упевнений у своїй позиції, за умови наявності справедливого законного судового процесу. У тому числі публічного", — уточнив адвокат.

Читайте також: Саакашвілі відмовився від будь-якої медичної підтримки — Денісова

Він додав, що у Грузії є процедура, відповідно до якої ув'язнені проходять лікування не на території колонії, а в інших лікувальних закладах, однак у ситуації з Саакашвілі ця процедура не працює.

"Існують ситуації, коли адвокати з інших країн можуть безперешкодно проходити до своїх клієнтів. Те саме, що я планував зробити. У ситуації з Міхеілом Саакашвілі цей процес також не працює. Тому процедури є, але в будь-якому разі остаточне рішення ухвалюватиме Міхеіл Саакашвілі. Адвокати реалізовуватимуть тактику захисту, але без спілкування з клієнтом нам це зробити буде набагато складніше", — підсумував Грушовець.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 27 жовтня, Саакашвілі відвідала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона також розповіла про проблеми, які виникли у неї в тбіліському аеропорту. Зокрема, її 40 хвилин запитували про мету візиту до Грузії.

Раніше український юрист Євген Грушовець заявив, що йому відмовили у перебуванні в Грузії для зустрічі з експрезидентом країни Міхеїлом Саакашвілі.

Саакашвілі відмовляється від переведення до тюремної лікарні в Глдані, при цьому йому вже двічі була потрібна реанімація.

Саакашвілі очолював Грузію у 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року залишив країну. Проти політика порушили низку кримінальних проваджень, за деякими з них він був заочно засуджений до ув'язнення. 2015 року його позбавили грузинського громадянства, майже шість років він є громадянином України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-