Консенсусу щодо ставлення до Китаю наразі немає навіть в адміністрації Байдена - експерт

Консенсусу щодо ставлення до Китаю наразі немає навіть в адміністрації Байдена - експерт

Укрінформ
Дискусія щодо глобальної ролі Китаю наразі лише починається, остаточного консенсусу щодо ставлення до КНР як до виклику чи як до загрози, не існує навіть в адміністрації президента США Джо Байдена.

Таку думку під час експертного обговорення Ради зовнішньої політики "Українська призма" на тему: "Pax Americana vs Pax Sinica: menu à la carte" висловив директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, ми знаходимося лише на початку тривалої дискусії як у США, так і в інших частинах світу щодо ролі Китаю, що він має намір робити, як до цього ставитися і як реагувати", - сказав Дубовик.

У цьому контексті він зауважив, що наразі зарано вважати успішною діяльність адміністрації президента США Джо Байдена у переконанні своїх ключових історичних союзників у тому, що Китай є головною проблемою на майбутнє, оскільки навіть у США немає абсолютного консенсусу щодо Китаю на кшталт того, який був за часів "холодної війни", коли США бачили Радянський Союз як загрозу.

"Так, є настороженість, є бачення певної проблеми, але хто такий Китай для Америки навіть між собою американці не можуть погодитися... Навіть президент Байден переважно каже про Китай, що це скоріше виклик, ніж загроза, він каже, що США можуть співпрацювати з Китаєм у багатьох напрямках... Тож не треба дивуватися тому, що багато країн, які орієнтуються на США чи співпрацюють із США, також поки що не впевнені і не виробили свого ставлення до того, що робити далі з Китаєм. Для багатьох він - це точно не загроза, а скоріше вікно можливостей, скажімо, джерело фінансування, кредитів, зайнятості тощо. Зокрема, і в Європі", - зазначив директор Центру міжнародних досліджень.

Читайте також: Пентагон уперше прокоментував випробування Китаєм гіперзвукової зброї

Як повідомлялося, президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін 10 вересня провели перші за сім місяців телефонні переговори. Згідно з повідомленням Білого дому, в ході «широкої стратегічної дискусії» сторони обговорили області, в яких інтереси збігаються, і області, в яких інтереси, цінності і перспективи розходяться. Лідери двох країн домовилися відкрито і прямолінійно обговорювати обидві групи питань. Як відзначили у Білому домі, Байден і Сі Цзіньпін також обговорили відповідальність обох сторін за те, щоб конкуренція між США і Китаєм не переростала у конфлікт.

Фото: nwem.az

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-