Гендерний баланс: Бундестаг очолила жінка

Гендерний баланс: Бундестаг очолила жінка

Укрінформ
Бундестаг обрав своїм президентом маловідому політикиню, аби уникнути засилля в керівництві держави чоловіків

Ранок 26 жовтня розпочався для політичної верхівки ФРН, а також новообраних депутатів Бундестагу спільною молитвою на екуменічній службі. Така традиція.

Потім з гарним настроєм, миром у душі та божою допомогою всі відправилися під прозорий купол на установче засідання німецького Бундестагу 20 скликання, яке відбулося рівно на 30-й день після парламентських виборів.

Фото: DPA
Фото: DPA

Уперше за останній 31 рік Ангела Меркель сиділа на гостьовій трибуні. Вона вже не є частиною депутатського корпусу. Це рішення Меркель оголосила ще 3 роки тому, наприкінці жовтня 2018-го. Втім, вона та члени її уряду працюватимуть до моменту створення нового Кабінету, щоправда, з приставкою «виконуючі обов’язки».

Свідоцтва про завершення повноважень канцлерці та її міністрам федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр вручив увечері того ж дня з подякою за гарну роботу, за особистий внесок Ангели Меркель, яка здобула для себе та своєї батьківщини повагу в усьому світі. Президент і сам був міністром в уряді Меркель номер 3.

Новим президентом Бундестагу, другим в ієрархії політиком у країні, була обрана 53-річна Бербель Бас – представниця Соціал-демократичної партії, яка здобула перемогу на виборах і має найбільшу фракцію.

picture alliance / photothek | Florian Gaertner
Бербель Бас. Фото: picture alliance

Втретє в історії ФРН найвищий законодавчий орган очолила жінка. І не тому, що Бас є якимось відомим і впливовим політиком, вона навіть з трибуни виступала не часто, а тому, що це стало компромісом заради збереження гендерного балансу на політичному Олімпі держави. Логіка полягає в тому, що оскільки федеральним президентом є чоловік, а наступним канцлером – також може стати представник сильної статі (це, очевидно, буде нинішній віцеканцлер, міністр фінансів Олаф Шольц), було б не зовсім правильним, із сьогоднішніх поглядів, якби й цей важливий пост також очолював чоловік… Компроміс, схоже, вдалий, кандидатуру Бас підтримали майже 80% депутатів.

До слова, в самому Бундестазі частка жінок також становить майже третину (35%), отже до обіцяної гендерної рівності поки ще далекувато. Але в керівництві парламенту – чи не повний «матріархат»: Бас має 5 заступників, серед яких лише один чоловік.

ПАРЛАМЕНТ-ВЕЛЕТЕНЬ

Бундестаг 20 скликання став найбільшим в історії ФРН – 736 депутатів. Попередній склад також побив свого часу рекорд – 709 чоловік. Тенденція зростання спостерігається всі останні роки. Поява «зайвих» народних обранців викликана особливостями виборчої системи. Була спроба реформувати виборчий закон, але не встигли. Наразі три партії, які всерйоз налаштовані на створення коаліції більшості (Соціал-демократична, Вільна демократична та «Зелені), обіцяють таки провести реформу, яка давно назріла.

На сьогодні німецький Бундестаг – другий найчисельніший парламент світу після китайського, який нараховує 2980 депутатів (при тому, що населення ФРН становить близько 84 млн людей, а КНР – майже півтора мільярди).

Така ситуація викликає занепокоєння, не в останню чергу з економічних міркувань: утримання такої кількості народних обранців, та ще й разом із помічниками, обходиться платникам податків у купу додаткових євро.

Не дивно, що напередодні установчого засідання Спілка платників податків влаштувала перед будівлею Рейхстагу акцію протесту проти подальшого розростання депутатського корпусу, висвітливши за допомогою проєктора гасло «Зупинити XXL-Бундестаг! 500 депутатів достатньо!» За оцінками Спілки, розростання корпусу з «нормальних» 598-ми до 736-ти депутатів коштуватиме громадянам 410 млн євро.

Фото: DPA
Фото: DPA

ПОЧАТКІВЦІ ТА ВАЖКОВАГОВИКИ

Говорячи мовою цифр, можна додати, що 8,3% парламентаріїв мають мігрантський бекграунд, нових облич у парламенті – 279; нинішній парламент не лише збільшився, а й помолодшав: середній вік народних обранців – 47,5 року, на 2 роки менше, аніж у попередньому складі.

Наймолодшому парламентарію 18 років, найстаршому – 80. Депутатом із найбільшим стажем роботи в Бундестазі – 49 (!) років безперервно – є президент парламенту 19-го скликання Вольфганг Шойбле. Абсолютний політичний важковаговик.

Шойбле виступив із прощальною промовою, аплодували якій стоячи всі депутати, навіть представники правопопулістської «Альтернативи для Німеччини» (АдН). Щоправда, розпочалась робота нового парламенту з провокації АдН, яка вже на третій хвилині засідання хіба що не порівняла Шойбле з нацистським злочинцем Герінгом.

Утім, до постійних випадів правих популістів майже звикли та досить успішно «відбивають м’яч» і продовжують політику на ізоляцію партії в питаннях створення коаліцій і блоків. Слід зауважити, що цій партії вчергове навіть не вдалося провести свою кандидатуру на посаду віцепрезидента парламенту. Решта п’ять партій таких заступників мають. Це при тому, що в Бундестазі 19 скликання «Альтернатива для Німеччини» була найбільшою опозиційною (зараз такою є донедавна владний блок ХДС/ХСС).

Попереду в старих і нових народних обранців напружені 4 роки роботи.

Якщо парламентарії вже почали виконувати свої обов’язки, то процес формування уряду лише починається. Його учасники налаштовані рішуче й обіцяють представити державі нового канцлера вже до дня Святого Миколая.

Але й старому уряду розслаблятися не можна, адже за ті півтора місяця, що їм залишились, багато що може статися.

Ольга Танасійчук, Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-