Штати привітали Угорщину з річницею повстання 1956 року

Штати привітали Угорщину з річницею повстання 1956 року

Укрінформ
Державний департамент США оприлюднив заяву у зв'язку з 65-ю річницею повстання проти комуністичної диктатури.

Про це повідомляє Голос Америки, передає Укрінформ.

«Ми згадуємо хоробрих чоловіків і жінок, які боролися за свою свободу на вулицях Будапешта і по всій країні. Їхня пристрасть до свободи реалізувалася в 1989 році, коли Угорщина стала демократичною країною. Ми відзначаємо цю урочисту річницю разом з нашим партнером і союзником по НАТО», - йдеться в заяві.

Крім того, в Держдепартаменті нагадали, що цьогоріч виповнюється 100 років від дня встановлення дипломатичних відносин між Угорщиною та Сполученими Штатами Америки.

Нагадаємо, 23 жовтня 1956 року в Угорщині спалахнуло повстання проти комуністичного режиму. На вулиці Будапешта вийшло майже 200 тисяч осіб. Уже ввечері демонстранти захопили будівлю радіо та низку промислових об'єктів столиці, в тому числі кілька заводів з виробництва зброї.

Читайте також: Нерівний бій з радянським Голіафом під аплодисменти Європи

Наступного дня у столицю Угорщини ввійшли радянські війська. Як вважають деякі історики, початок збройної конфронтації, внаслідок якої загинуло багато людей, спровокували угорські спецслужби, почавши стріляти в беззбройний натовп. Протистояння було дуже жорстоким: протестувальники влаштовували самосуд над сталіністами, вішали на деревах офіцерів держбезпеки. У відповідь військові розстрілювали цивільних.

4 листопада радянські війська - 17 дивізій, 60 тисяч військових і майже шість тисяч танків - під командуванням заступника міністра оборони СРСР Івана Конєва оточили Будапешт і остаточно придушили повстання.

За весь період, з 23 жовтня до 4 листопада, було вбито кілька тисяч цивільних осіб. Радянські втрати становили понад 700 убитих і півтори тисячі поранених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-