Австрійський дипломат міг «злити» Росії розслідування про походження «Новічка» - ЗМІ

Австрійський дипломат міг «злити» Росії розслідування про походження «Новічка» - ЗМІ

Укрінформ
В Австрії відсторонили від посади посла в Індонезії Йоганнеса Петерліка за підозрою в передачі агенту спецслужб РФ даних про розслідування ОЗХЗ щодо нервово-паралітичної речовини «Новічок».

Про це пише австрійська газета Kurier, передає Укрінформ.

"Як повідомляв Kurrier ще в четвер, Йоганнеса Петерліка, топдипломата міністерства закордонних справ, відсторонено від посади. Петерлік був генеральним секретарем МЗС (у 2017-2019 рр. – ред.)… останнім часом він працював послом в Індонезії", - йдеться у повідомленні.

Як уточнюється, прокуратура Відня підозрює Петерліка у зловживанні службовим становищем та порушенні службової таємниці. "Можлива причина, відповідно до інформації Kurier, така: формулу російського нейротоксину "Новічок", імовірно, було передано колишньому менеджеру Wirecard Яну Марсалеку, який нині переховується", - повідомляється у статті.

Зазначається, що колишній топменеджер німецької компанії Wirecard Ян Марсалек, який, за повідомленнями ЗМІ, співпрацював з російськими спецслужбами й тепер переховується у РФ, свого часу вихвалявся перед банкірами у Лондоні документом з формулою "Новічка". Цей документ, як вважається, був підготовлений Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) після отруєння Сергія Скрипаля.

Читайте також: Британія спробує затримати причетних до отруєння Скрипалів агентів ГРУ

"У документі містилася і формула "Новічка". Він, як стверджується, був переданий до департаменту роззброєння МЗС (Австрії – ред.). Вважається, що Петерлік причетний до передачі документа Марсалеку", - повідомляє Kurier.

Про наявність ознак того, що витік документа пов'язаний з МЗС та Петерліком, заявив радіо Ö1 і депутат Національної ради Австрії Давід Штогмюллер, який займався цією справою у парламентській слідчій комісії з приводу скандалу "Ібіца-гейт".

Читайте також: Євросоюз продовжив санкції проти РФ та Сирії за розповсюдження хімзброї

У МЗС Австрії підтвердили, що Петерлік був відсторонений від посади. Водночас у відомстві не стали коментувати повідомлення стосовно висунутих проти нього звинувачень.

Йоганнес Петерлік обіймав посаду генерального секретаря МЗС Австрії у 2018-2020 рр. На цю посаду його запросила тодішня очільниця міністерства Карін Кнайссль, яка "прославилася" танцем із Путіним на своєму весіллі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-