Драма в Празькому граді - 2

Драма в Празькому граді - 2

Укрінформ
Президенту Чехії загрожує позбавлення повноважень, його оточенню – розслідування

Трохи більше тижня минуло в Чехії після парламентських виборів, а політична ситуація у середньоєвропейській країні не лише не стала яснішою, але й набуває дедалі більшого драматизму та навіть детективних ноток.

За нормальних обставин основним завданням політикуму в цей час мали би бути коаліційні перемовини, зустрічі на цю тему з президентом і висунення кандидатів на посади. Проте головна інтрига зараз пов’язана із ситуацією в Празькому граді, основна увага суспільства прикута до президента та його найближчого оточення. Ситуація є вкрай нестандартною та чутливою.

СТАТТЯ 66

У вівторок Конституційна комісія Сенату підтвердила правомочність застосування статті 66 Конституції, яка передбачає передачу президентських повноважень іншим представникам влади. Причина – стан здоров'я президента Мілоша Земана.

Напередодні керівництво Сенату отримало відповідь на свій запит до Центрального військового шпиталю, де з 10 жовтня у відділенні інтенсивної терапії перебуває Земан. Повний зміст відповіді не оприлюднили, це й не було потрібним. Головним у листі був висновок, що через характер основного захворювання довгостроковий прогноз здоров'я президента оцінюється як надзвичайно невизначений, Земан не може виконувати свої посадові обов'язки, а його повернення до роботи в найближчі тижні «малоймовірне».

Але найближчі тижні є важливими саме в нинішній поствиборній ситуації. Захворій президент у будь-який інший час, проблем би, швидше за все, не було. Зараз же законодавці вважають за потрібне передати функції глави держави іншим органам.

Фото: Pražský hrad / Prezident ČR
Фото: Pražský hrad / Prezident ČR

Стаття 66, зокрема, передбачає, що в разі неможливості виконання президентом республіки його функцій «за серйозних обставин» (а важка хвороба – обставина, безумовно, серйозна), Палата депутатів і Сенат можуть схвалити передачу повноважень (з обмеженнями) прем’єр-міністру та голові Палати депутатів, а якщо остання розпущена – голові Сенату.

Прем’єр при цьому перебирає на себе зовнішньополітичні функції, а також статус головнокомандуючого; спікер парламенту – функції внутрішньополітичні. До останніх відносяться й урядові призначення, скликання та розпуск Палати депутатів. І саме вони наразі стоять на порядку денному. Повноваження нинішнього уряду спливають 20 жовтня. Перше установче засідання парламенту нового скликання призначене на 8 листопада. Наказ про це, мовляв, підписав Земан власною рукою.

І тут починається цікаве…

VIP-ПАЦІЄНТ

Земан лежить у відділенні інтенсивної терапії, й лікарі до нього нікого, окрім родини, не пускають.

Фото: Lukas Kabon, АА
Фото: Lukas Kabon, АА

Щоправда, пара відвідувачів минулого четверга до палати потрапили. Ними були поки ще спікер парламенту Радек Вондрачек і голова канцелярії президента Вратіслав Мінарж. Після 10-хвилинної зустрічі Вондрачек бадьоро відрапортував усій країні, що президент перебуває в нормальній формі, навіть жартує, при ньому підписав наказ, та й загалом усе гаразд. Навіть є спільне фото, але він його нікому не покаже.

Радек Вондрачек / Фото: Petr Hloušek, Právo
Радек Вондрачек / Фото: Petr Hloušek, Právo

Усе це від початку викликало всілякі спекуляції. У тому числі через різку критику лікарів шпиталю, які дозволу на відвідання, як виявилось, не давали. Це, своєю чергою, переконало сенаторів у тому, що все зовсім не так, як намагається представити президентська канцелярія за допомогою спікера.

Керівництво Сенату направило до шпиталю запит, у якому зажадало оцінки та прогнозу стану здоров’я VIP-пацієнта. Відповідь надійшла в понеділок. Висновок лікарів на брифінгу оголосив голова Сенату Мілош Вистрчіл.

Мілош Вистрчіл / Фото: Ludvík Hradilek, Deník N
Мілош Вистрчіл / Фото: Ludvík Hradilek, Deník N

При цьому політик зробив не менший наголос на тому, що очільник президентської канцелярії Мінарж мав висновок лікарів про важкий стан здоров’я його шефа ще минулої середи. Отже він усе знав, і виглядає так, що свідомо намагався вводити суспільство в оману.

Вратіслав Мінарж / Фото: Філіп Яндоурек, Чеське радіо
Вратіслав Мінарж / Фото: Філіп Яндоурек, Чеське радіо

Мінарж оголосив свій «брифінг без запитань» через кілька годин і з виглядом ображеного звинуватив сенаторів у лицемірстві, намаганні будь-що усунути президента та підвищити свої рейтинги за допомогою ЗМІ. Також він сказав, що канцелярія має виконувати обов’язки президента за його відсутності й підзвітна тільки президентові та нікому іншому.

Перед тим із проханням про толерантність виступила дружина Земана Іванна. Хоча всі чекали інформації про стан президента від спеціалістів або його робочого оточення. Нічого нового вона не сказала, окрім того, що лікування її чоловіка вимагає часу.

Іванна Земанова / Фото: ČTK/Kateřina Šulová
Іванна Земанова / Фото: ČTK/Kateřina Šulová

ПОЛІТИЧНИЙ ДЕТЕКТИВ

Діагноз глави держави тримають у таємниці, хоча це є секретом Полішинеля. Із середини серпня, коли Земан потрапив у шпиталь уперше, від Празького граду марно чекали будь-якої інформації. Тепер підозри щодо того, що щось не так, лише посилилися. Посилилися настільки, що у вівторок поліція поінформувала, що проведе розслідування дій найближчого оточення президента держави.

«З огляду на нову інформацію, оприлюднену Сенатом, поліція Чеської Республіки розпочне розслідування щодо можливих протиправних діянь, в яких можна побачити ознаки кримінальних злочинів проти республіки», – йдеться у відповідному дописі в мережі Twitter.

Злочини проти республіки включають, наприклад, саботаж і підготовка саботажу.

Зокрема, у ЗМІ вже промайнуло припущення, що підпис президента під наказом про скликання парламенту не зовсім схожий на звичайний підпис Земана…

Згодом стало відомо, що до розслідування долучаться військова розвідка та контррозвідка (BIS).

У радарі – голова канцелярії Мінарж і помічник президента Мартін Неєдли.

Мартін Неєдли / Фото: Jakub Plíhal
Мартін Неєдли / Фото: Jakub Plíhal

Неєдли – фігура напівтаємна і вкрай неоднозначна. Наприклад, відомі його більш часті, ніж потрібно, візити до Москви, про які не завжди знали навіть у МЗС. У серпні 2021 року стало відомо, що BIS навіть стежила за Неєдли, аби встановити його контакти в Росії. (До слова, очільник канцелярії Мінарж кілька разів намагався отримати дозвіл на доступ до секретних документів, але йому було відмовлено знову ж таки контррозвідкою).

Прем’єр Андрей Бабіш розпорядився і глава МЗС Якуб Кулганек уже зажадав, щоб Неєдли протягом 7 днів здав свій дипломатичний паспорт. Незрозуміло взагалі, чому він тримав паспорт удома, якщо використовував документ, за його словами, лише для того, щоб супроводжувати президента в подорожах. Але ж Земан нікуди не виїжджає вже багато місяців… Зате, можливо, виїжджав його радник, якого вважають однією з найбільш впливових фігур в оточенні президента.

Андрей Бабіш / Фото: Úřad vlády ČR
Андрей Бабіш / Фото: Úřad vlády ČR

Ще Андрей Бабіш заявив: Мінарж мав би піти у відставку, і важливо переконатися, що ця людина не контролює президента і не робить від його імені жодних дій. Останній категорично відмовився.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ПАСЬЯНС

Поки навколо президентської канцелярії розгортаються такі пристрасті, в Палаті депутатів спостерігається активність із формування коаліції та висунення кандидатів на керівні пости.

П’ять партій, об’єднаних в 2 коаліції – SPOLU та PirStan, – підтвердили свій намір не пізніше 8 листопада (дати, коли парламент має зібратися на установче засідання) утворити коаліцію більшості, а згодом і уряд. На посаду голови парламенту вперше запропоновано жінку – Маркету Пекарову Адамову.

Маркета Пекарова Адамова / Фото: twitter.com/market_a
Маркета Пекарова Адамова / Фото: twitter.com/market_a

Партія нинішнього прем’єра Бабіша ANO, яка збиралася повторно висунути на посаду спікера Радека Вондрачека, після ситуації навколо його візиту до Земана відмовилася від своїх планів. І загалом ANO та її лідер, схоже, звикають до перспективи переходу в опозицію.

Усе має стати зрозумілим на засіданні 8 листопада.

На цьому ж засіданні депутати, вочевидь, будуть голосувати й щодо застосування статті 66 Конституції. Якщо раптом Мілош Земан не з’явиться перед камерами і не доведе, що перебуває в кондиції.

Депутати Сенату голосуватимуть із цього питання 5 листопада.

Якщо обидві палати проголосують «за», президент через недієздатність буде позбавлений повноважень. Уперше в історії Чеської Республіки.

Повернути повноваження Земан зможе, коли одужає. Для цього буде достатньо рішення навіть однієї з палат парламенту. Якщо ж в обох палатах цього не захочуть – через Конституційний суд.

Ольга Танасійчук

Перше фото: CZECH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Читайте також: Драма в Празькому граді

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-