Моравецький: Польща не погоджується на централізацію повноважень ЄС

Моравецький: Польща не погоджується на централізацію повноважень ЄС

Укрінформ
Польща не погоджується на централізацію повноважень Брюсселя і вважає шантажем з боку інституцій ЄС та європейських політиків їхню позицію щодо Варшави.

На цьому під час дискусії в Європарламенті щодо верховенства права в Польщі у контексті одного з рішень Конституційного суду РП заявив Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Компетенції ЄС мають свої кордони. Нам не можна більше мовчати, коли їх порушують. Тому, ми кажемо “так” європейському універсалізму і “ні” - європейському централізму”,- підкреслив Моравецький.

Він підкреслив, що відкидає мову погроз і примусу і не погоджуватиметься на те, щоб політики в ЄС шантажувати Польщу.

Моравецький наголосив: якщо хтось хоче будувати з ЄС “наднаціональну супердержаву”, то спершу треба отримати згоду на це усіх країн і суспільств в ЄС.

Напередодні Моравецький направив листа лідерам країн ЄС. У ньому він підкреслив, що Польща залишається лояльним членом ЄС, але не погоджується на надмірну централізацію влади з боку інституцій Євросоюзу.

Також він зазначив, що Польща дотримується європейського права і виконує рішення суду ЄС. Водночас, він підкреслив, що принцип переваги права ЄС над законодавствами країн-членів стосується законодавчих актів до рівня законів. Натомість, це не стосується конституцій країн-членів, які мають перевагу над європейським правом.

Моравецький звернув увагу, що раніше в окремих питаннях Конституційні суди багатьох країн ЄС, зокрема Німеччини, Франції, Італії Іспанії, Данії, Румунії, Чехії тощо визначали перевагу національного законодавства над європейським. Відтак рішення Конституційного суду Польщі від 7 жовтня, на переконання Моравецького, не є прецедентом в Європі.

Як повідомлялося, Конституційний суд Польщі під час засідання 7 жовтня, визнав неконституційним верховенство деяких положень договорів ЄС над Конституцією Польщі. Розгляд цього питання здійснювався за запитом прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.

Читайте також: Росія через Nord Stream 2 шантажує Європу – прем’єр Польщі

На рішення КС Польщі відреагували керівники європейських інституцій. Зокрема, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила занепокоєння рішенням КС Польщі та дала доручення відповідним службам Єврокомісії дослідити ситуацію «ретельно та швидко». Водночас, президент Європарламенту Девід Сассолі наголосив, що ЄС не може дозволити жодній з країн-членів порушувати фундаментальні закони та угоди Співтовариства.

У неділю, 10 жовтня, у центрі Варшави зібралося кількадесят тисяч поляків, які протестувати проти дій польської влади під лозунгами “Залишаюся в ЄС”, “Ні Polexit”.

Одним з можливих напрямів дій Єврокомісії може бути призупинення Брюсселем виплат Варшаві коштів з європейських фондів, зокрема у рамках Національного плану відбудови.

 Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-