Наслідки безладу в Афганістані може відчути навіть Європа – МВФ

Наслідки безладу в Афганістані може відчути навіть Європа – МВФ

Звіт
Укрінформ
Безлад, що виник у Афганістані з приходом до влади талібів, може спричинити серйозні економічні потрясіння, нову гуманітарну кризу та наслідки у сфері безпеки, що може бути відчутим навіть у Європі.

Про це йдеться у останньому звіті МВФ «Перспективи розвитку регіональної економіки» на Близькому Сході та в Центральній Азії, презентованому Фондом у вівторок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Очікується, що нестабільність у Афганістані спричинить суттєві наслідки у економіці та сфері безпеки як у регіоні, так і за його межами. Вона вже стала причиною внутрішніх переміщень та здатна викликати сплеск біженців до сусідніх країн, у тому числі до Туреччини, а також Європи»,- пояснюється в доповіді.

Після приходу до влади талібів Афганістан пережив багато потрясінь, у тому числі у економічній та фінансовій сферах. Зокрема, країна припинила отримувати допомогу, заморожені її іноземні активи, що потягнуло за собою фінансову кризу, збитки для афганських банків та кризу платіжного балансу.

Читайте також: Гуманітарна допомога Афганістану має бути узгоджена – Меркель

«Ці потрясіння можуть призвести до скорочення виробництва на 30% з падінням імпорту, знеціненням місцевої валюти та прискоренням інфляції», - зауважили у МВФ. Це загрожує суттєвим падінням рівня життя для мільйонів людей, зростанням потоків біженців, насамперед, до сусіднього Пакистану, а також інших країн, у тому числі європейських.

Читайте також: Таліби стратили 13 етнічних хазарейців після приходу до влади - Amnesty International

«Суттєвий приплив біженців може створити тягар для державних ресурсів у країнах, які приймають біженців, спричинити напруженість на ринку праці та призвести до соціальної напруги, що підкреслює необхідність допомоги з боку міжнародного співтовариства», - зазначається в документі.

Як повідомляв Укрінформ, після виведення з Афганістану сил міжнародної коаліції на чолі зі США до влади в країні в серпні швидко прийшов рух «Талібан». Уже 19 серпня він проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-