Мармурове море може бути втрачене через забруднення та рекордне потепління - еколог

Мармурове море може бути втрачене через забруднення та рекордне потепління - еколог

Укрінформ
Забруднення та потепління Мармурового моря вдвічі перевищує показники глобального потепління. Якщо так триватиме надалі, ми можемо його втратити.

Про це йдеться у презентації «Кліматична криза та моря», представленій турецьким гідробіологом Мехметом Левентом Артюзом в північно-західній провінції Едірне, повідомляє Укрінформ із посиланням на Hurriyet Daily News.

«Коли ми говоримо про кліматичну кризу, ми думаємо лише про посуху на землях. Але температура в морях теж зростає… Забруднення та потепління Мармурового моря вдвічі перевищує показники глобального потепління», - каже Мехмет Левент Артюз.

Він порівнює процес нагрівання Мармурового моря з чашкою води у чорному футлярі.

«Якщо так триватиме, ми можемо втратити Мармурове море», - попередив науковець.

За його словами, через потепління жоден вид риб, характерний для Мармурового моря, не живе у верхніх шарах морської води.

Читайте також: В ООН назвали п’ять факторів, які сприяють поширенню голоду

Як повідомляв Укрінформ, цього року у Мармуровому морі сталися екологічні зміни, які могли обернутися катастрофою. Поверхня Мармурового моря вкрилася слизом природного походження, що заблокувало рух та діяльність у його водах, а також вкрай негативно вплинуло на підводне життя морських мешканців та навколишню природу. У Туреччині було створено спецкомісію для розслідування причин та оцінки наслідків забруднення моря. Очищення Мармурового моря від слизу відбувалося активними темпами, за перші два тижні витягнули майже 6 тисяч кубометрів слизу. Причиною забруднення було названо стічні води, які потрапляли в море без очищення. Проєкт з очищення Мармурового моря від слизу був на особистому контролі президента Туреччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-