Міністри ЄС висловили намір продовжувати операцію «Алтея» у Боснії і Герцеговині

Міністри ЄС висловили намір продовжувати операцію «Алтея» у Боснії і Герцеговині

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу, які сьогодні у Люксе6мсбурзі проводять зустріч у форматі Ради ЄС, висловили підтримку подальшій присутності у Боснії і Герцеговині військової операції Євросоюзу «Алтея» (EUFOR Althea), і водночас закликали політичних лідерів країни сприяти збереженню територіальної цілісності БіГ та її європейськой перспективи.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у письмовій резолюції Ради ЄС, повний текст якої оприлюднений у понеділок на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС вітає триваючу операцію «Алтея», головний мандат якої, відповідно до стратегічного огляду у 2017 та у 2019 роках, був переспрямований на підтримку влади Боснії і Герцеговини у забезпеченні середовища безпеки… У той же час, операція продовжує виконувати інші завдання, що виходять із Загальної рамкової угоди про мир (GFAP), а також колективне тренування збройних сил Боснії і Герцеговини», - йдеться у документі.

Читайте також: Боррель назвав теми для наступного саміту Східного партнерства

Рада ЄС наголосила, що ці пріоритети були підтверджені у третьому стратегічному огляді операції «Алтея», який був проведений у червні 2021 року. За висновками цього огляду, присутність операції ЄС продовжує відігравати ключову роль у підтриманні стабільності й безпеки у цій країні, що є складовою частиною загальної стратегії ЄС щодо Боснії і Герцеговини.

У цьому контексті, Рада ЄС підтвердила готовність Євросоюзу продовжувати виконавчий мандат операції «Алтея», відповідно до поновлених повноважень від ООН. При цьому ЄС висловив готовність й надалі координувати проведення операції ЄС «Алтея» з іншими міжнародними акторами, що діють у цій країні.

Європейські міністри підтвердили одноголосну підтримку європейській перспективі Боснії і Герцеговині як окремої, об’єднаної та суверенної держави. Вони висловили жаль з приводу триваючої в країні політичної кризи та блокування діяльності державних інституцій.

«Рада ЄС закликає всіх політичних лідерів припинити провокаційну та спрямовану на роз’єднання риторику та дії, включаючи постановку під питання територіальної цілісності країни… ЄС продовжує закликати владні структури Боснії і Герцеговини, за підтримки міжнародного співтовариства, посилити власні зусилля стосовно подальшого вилучення надлишкових боєприпасів, зброї та вибухових речовин, а також у проведенні гуманітарного розмінування. У цьому сенсі, ЄС готовий й надалі підтримувати зусилля з гуманітарного розмінування у Боснії і Герцеговині», - йдеться у документі.

Як повідомлялося, 12 жовтня у Спільній заяві Саміту Україна – ЄС сторони привітали намір України долучитися до військовій операції «Алтея» в рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС, та відзначили бажання України брати участь в окремих проєктах програми Постійного структурованого співробітництва (PESCO).

Водночас під час Київського саміту лідери ЄС підтвердили можливість розгортання в Україні військової навчальної місії ЄС для надання практичної допомоги у сфері військової освіти.

Указ Президента України №358/2021 “Про направлення національного персоналу для участі України в операції ЄС “Алтея” був оприлюднений 13 серпня поточного року.

Європейський Союз започаткував операцію "Алтея" 2 грудня 2004 року на підставі Резолюції РБ ООН 1575 від 22 листопада 2004 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-