Уряд Іспанії підтримав ідею скасування недоторканності короля

Уряд Іспанії підтримав ідею скасування недоторканності короля

Укрінформ
Голова уряду Іспанії Педро Санчес висловився за скасування недоторканності короля, закріпленої у конституції країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє El Pais.

“Я думаю, що у глави держави немає необхідності у цьому статусі", - заявив він.

"Феліпе VI захищає свій спосіб виконувати роль голови держави по - сучасному. Вже вжито заходів для підвищення прозорості. Я казав це публічно, я вважаю, що ця умова (недоторканність – ред.) не є обов’язковою для голови держави", - додав Санчес.

Читайте також: Іспанія пускатиме в термінали аеропортів тих, хто проводжає та зустрічає пасажирів

Голова уряду зазначив, що він хотів би започаткувати дискусію з метою оновлення конституції країни, що закріплює недоторканність монарха. За його словами, недоторканність короля в Іспанії є продуктом іншої епохи.

У статті 56.3 конституції Іспанії зазначається, що «особистість короля недоторканна, й він не підлягає відповідальності». Раніше Санчес не виключав можливості внести зміни до основного закону країни, щоб обмежити недоторканність монарха.

Полеміка з цього питання посилилася на тлі скандалу, у центрі якого опинився Хуан Карлос I. В Іспанії наразі ведуться 3 розслідування, пов’язані з діяльністю ексголови держави. 3 серпня минулого року стало офіційно відомо про те, що Хуан Карлос I (батько Феліпе VI - ред.) вирішив залишити країну. Повідомлялося, що він перебуває в ОАЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-