Білорусь цьогоріч засекретила майже 15% експорту в Росію

Білорусь цьогоріч засекретила майже 15% експорту в Росію

Укрінформ
Засекречений експорт Білорусі в Росію за сім місяців поточного року оцінюється приблизно в 1,29 млрд доларів, що становить 14,8% від загального постачання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РБК на основі аналізу повідомлень Білстату.

«Майже 15% товарного експорту Білорусії в Росію за сім місяців цього року на суму $1,3 млрд виявилося приховано в білоруській статистиці - Білстат став засекречувати поставки не тільки бензину і добрив, а й тракторів», - йдеться у повідомленні

З бази даних Білстату випливає, що в період з січня по серпень 2021 року закрита статистика по експорту в усі країни товарів загалом на 8,2 млрд доларів. За весь 2020 рік сума закритого експорту становила 1,6 млрд доларів. З 2021 року на тлі економічних санкцій щодо Мінська з боку Євросоюзу і США істотно розширилася частка закритих категорій експорту. Раніше до них належали поставки тютюну, хімічних радіоактивних елементів, дорогоцінних металів, літальних апаратів та їх частин, зброї і боєприпасів. Тепер до них додалися нафта і нафтопродукти, мінеральні добрива, а також трактори і вантажівки.

Читайте також: Білорусь зажадала від посла Франції залишити країну - ЗМІ

Сукупний експорт товарів з Білорусі в Росію в січні-липні 2021 року, згідно з даними Білстату, становив 8,71 млрд доларів, а сума поставок по відкритих групах товарної номенклатури - 7,42 млрд. Таким чином, засекречений експорт в Росію оцінюється приблизно в 1,29 млрд, або 14,8% від загального постачання. У 2020 році приховані поставки з однієї країни в іншу становили лише 152 млн (1,2% всього білоруського експорту в Росію).

Відзначається, що засекречування зовнішньоторговельних даних однією країною не завжди є ефективним, враховуючи доступність "дзеркальної" статистики. Федеральна митна служба (ФМС) Росії відносить до так званого секретного коду імпорт з Білорусі лише на 3,7 млн ​​(за січень-липень), а всі інші позиції тримає відкритими. Зокрема, за її даними, імпорт вантажівок становив 446 млн доларів, тракторів - 207 млн, мінерального палива - 67 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-