Генасамблея ООН обрала США до Ради з прав людини

Генасамблея ООН обрала США до Ради з прав людини

Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН у четвер проголосувала за включення Сполучених Штатів до Ради з прав людини після того, як три роки тому США за президентства Дональда Трампа покинули цей орган через «хронічну упередженість» щодо Ізраїлю та брак реформ.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Сполучені Штати, які не мали суперників з-поміж країн Заходу, отримали 168 голосів під час таємного голосування на засіданні Генасамблеї ООН, що налічує 193 членів. Трирічний термін членства в Раді розпочинається 1 січня.

Президент США Джо Байден раніше обіцяв, що права людини перебуватимуть у центрі уваги зовнішньої політики його адміністрації, зокрема щодо Китаю та Росії.

«У США буде можливість продемонструвати, наскільки серйозно адміністрація Байдена ставиться до того, щоб зробити права людини центральним елементом своєї внутрішньої та зовнішньої політики, - зауважив директор Human Rights Watch по роботі з ООН Луї Шарбонно. - З огляду на те, що досі було допущено багато помилок, США мають використовувати свій час у Раді для просування проблеми захисту прав людини як серед друзів, так і серед ворогів».

Постпред США при ООН у Нью-Йорку Лінда Томас-Грінфілд зазначила, що Вашингтон насамперед зосередиться на «ситуаціях крайньої потреби в таких країнах, як Афганістан, Бірма, Китай, Ефіопія, Сирія і Ємен». «Наші цілі зрозумілі: підтримувати правозахисників і виступати проти порушень і обмеження прав людини», - сказала вона.

Читайте також: ООН доставить в Афганістан гуманітарну допомогу

Водночас головний республіканець у Комітеті з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш засудив рішення Байдена приєднатися до такого «небездоганного органу», який занадто зосереджений на Ізраїлі.

«Сполучені Штати не повинні підтримувати легітимність органу, до якого входять винуватці порушень прав людини, такі як Китай, Венесуела і Куба», - додав він.

Кандидати в Раду з прав людини, що розташована в Женеві й налічує 47 членів, обираються від груп країн за географічним принципом. Країни не можуть перебувати в Раді більш як два трирічні терміни поспіль. У четвер на безальтернативній основі обрано 13 нових членів і переобрано п’ять.

Обрано Казахстан, Гамбію, Бенін, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, Малайзію, Парагвай, Гондурас, Люксембург, Фінляндію, Чорногорію і Литву, переобрано Камерун, Еритрею, Сомалі, Індію та Аргентину.

Сполучені Штати отримали друге місце за кількістю голосів, випередивши лише Еритрею, яка отримала 144 голоси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-