Головний редактор «Нової газети» назвав Нобелівську премію миру заслугою загиблих колег

Головний редактор «Нової газети» назвав Нобелівську премію миру заслугою загиблих колег

Укрінформ
Лауреат Нобелівської премії миру 2021 року головний редактор російської «Нової газети» Дмитро Муратов заявив, що ця нагорода - не йому, а загиблим колегам.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Телеграм-канал Російської служби Бі-бі-сі.

«Ігор Домніков, Юрій Щекочихін, Ганна Політковська, Стас Маркелов, Анастасія Бабурова, Наташа Естемірова - ось ці люди отримали сьогодні Нобелівську премію», - сказав Муратов.

Іншому виданню він сказав, що «Нова газета» буде тепер «віддуватися цією премією за російську журналістику, яку зараз намагаються репресувати». «Будемо намагатися допомагати людям, які зараз визнані агентами, яких зараз гноблять, висилають з країни», - підкреслив головний редактор.

Присудження Муратову Нобелівської премії миру прокоментував і прессекретар Кремля Дмитро Пєсков. «Ми можемо привітати Дмитра Муратова, він послідовно працює за своїми ідеалами. Він прихильний своїм ідеалам, він талановитий, він сміливий, і звісно, це висока оцінка», - цитує Пєскова видання РБК.

Читайте також: За що дали «Нобеля» з фізики? За відкриття? З поваги? З веління «моди»?

Щонайменше п'ятьох журналістів «Нової газети» було вбито, ймовірно, через професійну діяльність. Так, на Ігоря Домнікова було скоєно замах 2000 року, згодом він помер у лікарні. Юрій Щекочихін помер 2003 року від алергічного шоку, проте поширеною є версія про його отруєння. Анну Політковську вбив кілер у день народження президента Володимира Путіна 2006 року. Анастасію Бабурову і адвоката Станіслава Маркелова було вбито 2009 року, вони вели деякі справи «НГ», у тому числі про вбивство Домнікова. У тому ж році вбито чеченську журналістку Наталію Естемірову, яка також співпрацювала з виданням.

Як повідомляв Укрінформ, лауреатами Нобелівської премії миру 2021 року стали філіппінсько-американська журналістка Марія Ресса і головний редактор російської «Нової газети» Дмитро Муратов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-