«Ціновий шок» на газ спричинений комбінацією факторів – єврокомісар

«Ціновий шок» на газ спричинений комбінацією факторів – єврокомісар

Укрінформ
Ситуація з цінами на газ у Європі спричинена комплексом чинників, включно з економічними та геополітичними, і потребує скоординованої відповіді від країн ЄС та рішучості від національних урядів у продовженні Зеленого курсу Євросоюзу.

Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ціни на газ сягнули рекордно високих показників у жовтні, ціна на електроенергію для домогосподарств зросла більш ніж на 200 відсотків протягом перших 9 місяців нинішнього року. Цей ціновий шок спричинений комбінацією факторів. Світова економіка почала відновлення після пандемії та відчуває «голод» на енергію, головним чином – в Азії. Водночас постачання газу до Європи стало більш жорстким, а несподівано холодна зима і весна минулого року спустошили газові сховища в Європі», - сказала представниця Єврокомісії.

Аналізуючи причини нестачі газу на європейському ринку та підвищення цін, єврокомісар згадала про ремонтні роботи на газопроводах, затримані через пандемію, що скоротило обсяги поставок до Європи. За її словами, внаслідок технічних проблем та недостатніх інвестицій були знижені поставки до Європи скрапленого газу. Водночас у Європі знизився обсяг внутрішнього виробництва газу.

Читайте також: Nord Stream 2 почав заповнювати першу нитку газопроводу

«Хоча довгострокові контракти з Росією виконувалися, жодних додаткових потужностей не було зарезервовано, незважаючи на зростання цін. Ситуацію погіршило те, що в Європі було менше вітру, ніж зазвичай, а брак інвестицій вплинув на зниження частки гідроенергії в балансі поновлюваної енергетики», - зауважила Сімсон.

За її словами, зросла також вартість енергії з вуглецевих ресурсів унаслідок підвищення цін та збільшення використання вугілля.

Єврокомісар наголосила, що всі названі фактори призвели до глобального зростання цін на енергію, зокрема й у Європі.

«Це тимчасова ситуація, але ціни на газ залишатимуться на високому рівні протягом зими та почнуть знижуватися з весни наступного року з урахуванням прогнозного попиту», - сказала Сімсон.

Читайте також: Німеччина заповнила газосховища на дві третини

Вона повідомила, що наразі сховища газу у Європі заповнені близько на 75 відсотків, і цей рівень є нижчим, ніж середній протягом минулих років.

«Це обмежений запас, але він є адекватним для покриття потреб зимового сезону», - заявила Сімсон.

Як повідомлялося, сьогодні ціни на газ у Європі зросли майже до 1600 доларів за 1000 кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-