Насильство над дітьми в католицькій церкві: у Франції оприлюднили дані за 70 років

Насильство над дітьми в католицькій церкві: у Франції оприлюднили дані за 70 років

Укрінформ
Близько 216 000 дітей стали жертвами жорстокого поводження з боку католицького духовенства у Франції з 1950 року.

Як передає Укрінформ з посиланням на ВВС, про це заявив голова комісії з розслідування зловживань з боку членів церкви Жан-Марк Сове перед звітом про сексуальне насильство у Французькій католицькій церкві.

За словами Сове, ця кількість може зрости до 330 000 з урахуванням зловживань з боку мирян.

Одна з неназваних жертв насильства назвала цей звіт «переломним моментом в історії Франції».

Розслідування було замовлене Французькою католицькою церквою в 2018 році. Понад два з половиною роки пішли на вивчення судових, поліцейських і церковних документів, а також на бесіди з потерпілими та свідками.

Читайте також: Ватикан вперше розкрив кількість власного майна у світі

За словами Сове, до початку 2000-х років католицька церква «проявляла глибоку і навіть жорстоку байдужість до жертв».

Відзначається, що комісія виявила докази для обвинувачення від 2 900 до 3 200 гвалтівників мінімум. У звіті обсягом майже 2500 сторінок ідеться, що «переважна більшість» жертв були хлопчиками передпідліткового віку з найрізноманітніих соціальних верств.

«Католицька церква, після кола сім'ї та друзів, є середовищем з найбільшим поширенням сексуального насильства», - йдеться у звіті.

Як зазначає видання, у більшості справ, розглянутих комісією, закінчився термін давності, передбачений французьким законодавством.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Папа Римський Франциск змінив церковне законодавство і посилив відповідальність католицьких священнослужителів за сексуальні домагання. Зміни передбачають, що до відповідальності за сексуальне насильство можуть притягнути й мирян, які обіймають посади в ієрархії церкви.

Читайте також: Сексуальне насилля над дітьми в католицькій церкві: у Польщі оприлюднили дані за понад 60 років

Зміни до закону скасовують частину вільного трактування злочинів, що дозволяло єпископам та іншим священнослужителям ігнорувати або приховувати факти сексуального насильства.

Згідно з новими нормами, священнослужителі, які вступають у сексуальні відносини з будь-ким - не тільки з неповнолітньою особою або особою, яка має проблеми з розумом, - можуть бути покарані, якщо вони застосовували «силу, погрози або зловживання владою» для здійснення сексуальних дій.

Ватикан також визнав злочином опіку священників над неповнолітніми або «уразливими» дорослими, якщо вона має на меті втягнути їх у створення порнографії.

Фото з сайту Unsplash.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-