Сексуальне насилля над дітьми в католицькій церкві: у Польщі оприлюднили дані за понад 60 років

Сексуальне насилля над дітьми в католицькій церкві: у Польщі оприлюднили дані за понад 60 років

Укрінформ
Римо-католицька церква Польщі зафіксувала 368 випадків імовірного сексуального насильства з боку священників щодо неповнолітніх у період 1958-2020 років.

Дані, зібрані Інститутом статистики Римо-католицької церкви РП упродовж липня 2018-грудня 2020 року, оприлюднили вищі ієрархи у понеділок на пресконференції у Варшаві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочу звернутися до скривджених і до всіх тих, кого зачепило зло в церкві, і попросити вибачення”, - звернувся до вірян під час пресконференції примас Польщі архієпископ Войцех Полак.

Полак підкреслив, що ця статистика стосується лише осіб, які самі повідомили про сексуальне насилля з боку священників, і оприлюднені дані не відображають повною мірою драматизм ситуації.

“Ми мусимо пам’ятати і усвідомлюємо, що не всі наважилися розповісти про свою кривду і повідомити про це”, - підкреслив архієпископ.

Читайте також: У Ватикані криміналізували сексуальне насильство, скоєне священниками

Згідно з оприлюдненою інформацією, з 368 випадків імовірного сексуального насилля священників щодо неповнолітніх 39% польська церква визнала об’єктивними, 51% ще перевіряється, а 10% не підтверджено.

Останнім часом у Польщі набули резонансу декілька випадків сексуального насильства священників щодо неповнолітніх. При цьому у низці ситуацій вищі церковні ієрархи приховували такі факти і захищали своїх підлеглих, наприклад переводили їх в інші парафії.

Читайте також: За сексуальне насильство над дітьми торік порушили понад 400 справ - омбудсмен

Розслідування багатьох цих справ перебуває під контролем Ватикану. Папський престол останнім часом усунув від священництва кількох польських ієрархів за приховування фактів сексуального насильства щодо дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-