Світ має не визнавати угоди, підписані Лукашенком – Тихановська

Світ має не визнавати угоди, підписані Лукашенком – Тихановська

Укрінформ
Укладені режимом Лукашенка міжнародні угоди нічого не значать, і міжнародна спільнота має їх не визнавати.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська у вівторок під час Варшавського безпекового форуму.

"Демократичний рух не хоче розірвати партнерство між Білоруссю та Росією, але ми переконані, що це має базуватися на верховенстві права та прозорості. Міжнародна спільнота повинна не визнавати жоден документ, підписаний Лукашенком чи його нелегітимним урядом. І ми закликаємо усі країни не визнавати такі документи", - заявила Тихановська.

Вона вказала на те, що цього вересня Олександр Лукашенко двічі з’їздив у Росію, а загалом протягом року побував у РФ вже шість разів.

“9 вересня він та Володимир Путін підписали так звані "інтеграційні карти". Але основна проблема тут – ні білоруси, ні росіяни не знають, про що були ці переговори", - додала лідер білоруської опозиції.

За її словами, зараз Лукашенко "намагається отримати ресурси, де тільки може", і він "готовий скомпрометувати білоруську економічну, політичну та військову незалежність".

"Ідея інтеграції часто презентується як воля народу. Але в реальності більшість білорусів втратили свою радянську ностальгію. Навіть офіційні соціологічні служби свідчать, що абсолютна більшість хотіли б, що Білорусь будувала свої відносини з Росією у той самий спосіб, як і з іншими демократичними країнами", - заявила Тихановська.

Говорячи про нинішню ситуацію у Білорусі, вона зазначила, що державна пропаганда намагається переконати, що політична ситуація стабілізувалася, але це повністю не відповідає дійсності – "у Білорусі триває широкомасштабна криза, кожного дня надходять повідомлення про арешти та обшуки, еміграцію активістів та переїзд бізнесу, блокування сайтів ЗМІ тощо".

Лідер білоруської опозиції наголосила, що задля припинення репресій "треба припинити безкарність для офіційних чиновників та притягнути їх до відповідальності за їхні дії". На її переконання, ЄС, США, Велика Британія та інші країни можуть досягнути цього шляхом застосування скоординованих та всеохоплюючих санкцій.

"Санкції – не срібна куля, але вони можуть зупинити насильство та беззаконня, і змінити поведінку диктатора", - додала Тихановська.

Вона також заявила про необхідність створення спеціального трибуналу, де б судили представників режиму Лукашенка за скоєні ними злочини.

Читайте також: Лукашенко каже, що не має вибачатися за масові протести і пролиту кров

Як відомо, у Білорусі з серпня 2020 року тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Режим Лукашенка зміг устояти багато в чому завдяки підтримці Кремля і російським кредитам. При цьому РФ вимагає продовжити "поглиблену інтеграцію" в рамках "Союзної держави".

9 вересня президент РФ Володимир Путін після більш ніж тригодинних переговорів з Олександром Лукашенком заявив про узгодження всіх 28 програм Союзної держави РФ і Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-