Ефективність вакцини Pfizer удвічі падає через пів року

Ефективність вакцини Pfizer удвічі падає через пів року

Дослідження
Укрінформ
Ефективність вакцини компаній Pfizer Inc/BioNTech в запобіганні зараженню COVID-19 знижується з 88% до 47% через пів року після введення другої дози.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Дослідники з Pfizer та американської мережі з охорони здоров’я Kaiser Permanente вивчили електронні медичні картки близько 3,4 млн осіб, які були членами Kaiser Permanente Southern California в період з грудня 2020 року, коли вакцина вперше стала доступною, по серпень 2021 року.

Аналіз показав, що ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації та смерті залишалася високою – 90% – протягом як мінімум шести місяців, навіть проти дуже заразного варіанту "Дельта".

Потенційним обмеженням дослідження була відсутність даних про дотримання людиною маскового режиму і частоту ймовірного контакту з вірусом.

Однак ці дані дають змогу зробити висновки, що ефективність вакцини проти штаму "Дельта" протягом першого місяця після другого щеплення становить 93%. Вона знижується до 53% через чотири місяці. Проти інших штамів ефективність знизилася до 67% з 97%.

Читайте також: Виробництво української COVID-вакцини почнеться у 2022 році - Ляшко

Дані опубліковані в медичному журналі Lancet, пише агентство.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні офіційний регулятор ЄС – Комітет Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА) – почав рекомендувати бустерні дози щеплення від коронавірусу препаратом Pfizer для осіб старше 18 років.

Читайте також: Регулятор Євросоюзу схвалив бустерні дози Pfizer для осіб старше 18 років

У ЕМА дійшли висновку, що додаткову дозу вакцин проти COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) та Spikevax (Moderna) можна вводити людям із сильно ослабленою імунною системою щонайменше через 28 днів після другої дози.

У світі станом на ранок 5 жовтня виявлено 236 169 134 випадки зараження коронавірусом. При цьому зафіксовано 4 822 777 смертей, одужали 213 236 982 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-