Засуджена опозиціонерка Колесникова не проситиме Лукашенка про помилування

Засуджена опозиціонерка Колесникова не проситиме Лукашенка про помилування

Укрінформ
Білоруська опозиціонерка Марія Колесникова, засуджена на 11 років, заявила, що не має наміру просити Олександра Лукашенка про помилування. Рішення суду у своїй справі вона назвала вироком всій системі.

Як передає Укрінформ, про це політув'язнена заявила РБК. Російське видання передало Колесниковій запитання й отримало відповіді.

«Я не винна, і ні про яке прохання про помилування не може бути й мови», - заявила Колесникова.

Читайте також: Правозахисники нарахували в Білорусі понад 700 політв'язнів

Вона назвала рішення суду, підконтрольного Лукашенку, вироком всій системі Білорусі, а не окремим представникам опозиції.

За словами політув'язненої, їй неодноразово пропонували піти на угоду зі слідством у тому чи іншому форматі, зокрема "інтерв'ю" білоруському держтелебаченню, проте вона відмовлялася.

«Пропозиції родині покинути Білорусь, написати прохання про помилування, листи, знятися в кіно і бути на свободі - це свідчення того, що влада не розуміє, що проблема не в мені і в Максимі (юрист, опозиціонер Максим Знак, засуджений паралельно з Колесниковою, - ред.)», - пояснила політув'язнена.

Колесникова наголосила, що нинішня влада в Мінську «втратила легітимність, довіру в очах білорусів». «Банді наперсточників віри немає і бути не може, якщо навіть у такій ситуації вони не здатні до чесної гри» - підкреслила опозиціонерка.

Читайте також: Білорусь перетворюється на військову базу Росії – МЗС відповіло на слова Лукашенка про Україну

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня Марію Колесникову і Максима Знака засудили до 11 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їх визнали винними за трьома статтями КК РБ: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти національної безпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361-1 (створення екстремістського формування і керівництво ним).

21 вересня Колесникова і Знак оскаржили вироки.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Читайте також: У Білорусі росіянці Сапезі продовжили арешт до 25 грудня

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

На початку цього тижня Колесникова отримала премію з прав людини імені Вацлава Гавела за 2021 рік, яка присуджується ПАРЄ.

Фото: tut.by

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-