Колесниковій присудили премію Вацлава Гавела

Колесниковій присудили премію Вацлава Гавела

Укрінформ
Член президії координаційної ради білоруської опозиції Марія Колесникова отримала премію з прав людини імені Вацлава Гавела за 2021 рік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Парламентська Асамблея Ради Європи у Tвіттері.

«Вітаємо Марію Колесникову, яка стала переможницею премії з прав людини імені Вацлава Гавела за 2021 рік», - заявили в ПАРЄ.

Зазначається, що через те, що нині сама Колесникова ув’язнена, премію отримала її сестра Тетяна Хоміч.

За словами президента ПАРЄ Ріка Дамса, Колесникова показала «справжню мужність у готовності ризикувати власною безпекою заради справи, вищої за неї».

Премія ПАРЄ з прав людини імені Вацлава Гавела була заснована у 2013 році. Її матеріальна винагорода становить 60 тис. євро.

Читайте також: У ПАРЄ вимагають негайно звільнити Колесникову та Знака

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня Марію Колесникову і Максима Знака засудили до 11 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їх визнали винними за трьома статтями КК РБ: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти національної безпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361-1 (створення екстремістського формування і керівництво ним).

21 вересня Колесникова і Знак оскаржили вироки.

В Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-