Німеччина: Вибори завершилися, ясності немає

Німеччина: Вибори завершилися, ясності немає

Репортаж
Укрінформ
Дві партії-конкурентки прийшли до фінішу з майже однаковим результатом, попереду – коаліційний марафон

Ще перед початком голосування на німецьких парламентських виборах у неділю, 26 вересня, було зрозуміло, що боротьба буде на рівних. Вийшло дійсно на рівних: згідно з попередніми даними, розрив між основними конкурентами – консервативним блоком Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзу із Соціал-демократичною партією Німеччини – становить близько півтора відсотка.

Підрахунок голосів триває, дані уточнюватимуться, але зрозуміло, що переконливої перемоги на цих виборах не отримав ніхто. Тепер усе залежить від того, хто з ким домовиться. Коаліційні перемовини розпочинаються вже в понеділок.

БОРОТЬБА ЗА СОЮЗНИКІВ

Консерватори, які отримали найгіршій у своїй історії результат на федеральних виборах, так просто здаватися не хочуть.

Як заявив голова ХДС Армін Лашет у берлінській штаб-квартирі партії через кілька хвилин після оголошення перших результатів: «Нічого ще не ясно».

«Ми все зробимо, щоб побудувати уряд під керівництвом союзу (ХДС/ХСС), адже ФРН потребує коаліцію майбутнього, яка модернізує цю країну», – заявив Лашет. Він назвав ситуацію «виключною», адже уряд, скоріше за все, доведеться створювати з 3 партій, і закликав «усі демократичні сили триматися разом».

Армін Лашет / Фото: CHRISTIAN MANG
Армін Лашет / Фото: CHRISTIAN MANG

Кого він вважає демократичними силами і що означає «коаліція майбутнього», політик не конкретизував, але очевидно, що есдеки, в його уявленні, такими не є. Вже хоча б тому, що в коаліції з ними консерватори будуть молодшим партнером і Лашет може розпрощатися з мрією стати канцлером. А дуже хочеться.

Водночас він може радіти з того, що не реалізується його нічний кошмар у формі «червоно-червоно-зеленої» коаліції, адже Ліва партія взагалі ледве проходить у Бундестаг зі своїми 5 відсотками і не зможе додати СДПН і «Зеленим» необхідних для більшості голосів.

Олаф Шольц / Фото: PTI file
Олаф Шольц / Фото: PTI file

Водночас кандидат від Соціал-демократичної партії (але, що цікаво, досі не її голова) Олаф Шольц у своєму зверненні до прихильників у штаб-квартирі СДПН не став відверто радіти крихкій перемозі, зауваживши, що попереду довга ніч і треба дочекатися остаточних результатів. Він також зробив реверанс на адресу можливих партнерів, запевнивши, що соціал-демократи надійні, прагматичні та впевнені в собі. Та скромно  додав: «Багато виборців поставили хрестик напроти СДПН, оскільки хочуть змін в уряді й хочуть, щоб наступним канцлером був Олаф Шольц».

Так чи ні, але персонально Шольца на чолі уряду хотіли би бачити набагато більше німців, аніж Лашета. При цьому назвати харизматичними – важко обох політиків.

Склалася цікава ситуація, коли наступний уряд змушені будуть формувати, знову ж таки, ХДС/ХСС і СДПН (такими були 1-й, 3-й і 4-й уряди Меркель), або кожна з партій має скооперуватися з лібералами та «Зеленими»: відповідно, в коаліцію «Світлофор» (червоні есдеки, жовті ліберали і зелена еко-партія) чи «Ямайку» (чорні консерватори, ліберали та «Зелені»). Боротьба за ці дві партії буде жорсткою.

Фото: EPA
Фото: EPA

Вільна демократична партія уже відчуває себе на коні. Хоча ліберали вже входили в коаліційні уряди як із консерваторами, так і з соціал-демократами, лише зараз партія уперше в історії отримала на виборах двозначну цифру.

«Зелені», з одного боку, покращили свій результат 2017 року і стали третьою сильнішою партію, а не найменшою, як було в Бундестазі 19 скликання. Це взагалі найкращий їхній результат до цього часу. Втім, бажаного результату, за словами кандидатки Анналени Бербок, партія не досягла, хоча була – щоправда, недовго – ілюзія, що екологічна партія може обійти всіх конкурентів і створити «кліматичний уряд».

Лібералі та зелені – справжні переможці цих виборів. І їм вочевидь вирішувати долю більш сильних партій.

Ці дві, як вони називають себе, народні партії не хочуть (у черговий раз) формувати уряд одна з одною. І це, мабуть, правильно: тривалий «шлюб без любові» послаблює, як показує історія, їх обох. У ролі найбільшої опозиційної сили можна значно покращити позиції перед наступними виборами. Але жага до влади може перемогти.

ВИБОРНІ ПРОКОЛИ ТА ПРИКОЛИ

Нинішні вибори не обійшлися без технічних помилок.

Так, схибив Армін Лашет, який голосував у своєму рідному місті Аахен. Він неправильно згорнув бюлетень і вся країна побачила (а голосував він у присутності камер), кого політик підтримав. Так само зіпсувала, за законом, свій бюлетень і його дружина Сюзанна, яка також неправильно склала аркуш паперу. Втім, карати неуважну пару та скасовувати їхні голоси не стали. Як заявив глава Федеральної виборчої комісії Георг Тіль, голосування Лашета буде зараховано, адже «якщо виборчий бюлетень усе ж потрапив у виборчу скриньку, його більше не можна дістати і він є дійсний».

Набагато більш неприємною стала ситуація на кількох виборчих дільницях у Берліні, на яких довелося продовжити голосування після 18.00, коли воно мало завершитися. Перед виборчими дільницями вишукувалися довгі черги, люди чекали годинами та не могли проголосувати через те, що… не вистачило бюлетенів.

Загалом бажання людей бути учасниками демократичного процесу, їхня активність – була помітною. Автор поспілкувалася з кількома громадянами. Усі співрозмовники зазначили, що давно вже визначилися зі своїми уподобаннями, що віддають належне заслугам канцлерки Ангели Меркель, що, скоріше за все, їм буде її трохи бракувати, але країна потребує змін.

Райнер Дудек
Райнер Дудек

«Я би радів, якби керуючою силою була не ХДС, а інша партія…, щоб після стількох років правління відбулася зміна», – каже доктор юридичних наук Райнер Дудек, який обіймав посади в різних урядових структурах колишньої НДР, а згодом – об’єднаної Німеччини. Він вважає, що час перебування у владі однієї політичної сили має обмежуватися двома електоральними строками. При цьому додає, що захоплюється тим, чого змогла досягти Ангела Меркель, з якою він знайомий з 1989-1990 років, зокрема, на зовнішньополітичній арені. Він поважає її як одну «з небагатьох некорумпованих політиків».

Молодий чоловік, який представився як Пауль, каже, що після 16 років перебування у владі ХДС, люди мають змогу обрати інші партії, з іншими програмами. Після Меркель, на його думку, буде втрачено, певним чином, спадкоємність, але час обирати інші обличчя, які є, в тому числі й у лавах ХДС.

Мешканка Берліна Катарина зазначає, що молоді люди, які голосують сьогодні вперше, не знають іншого керівника, аніж Меркель. Треба рухатися далі.

Молодий чоловік, з яким спробувала також зав’язати розмову, почувши – ЗМІ якої країни я представляю, ввічливо відмовився, пояснивши свою відмову тим, що є «фанатом Путіна», а також тим, що «ЗМІ брешуть». Чи вважає він російські медіа зразком чесності, він не уточнив.

МАРАФОНЦІ У СПОРТІ ТА ПОЛІТИЦІ

Тим часом по сусідній вулиці проходить маршрут міжнародного марафону. В ковідному 2020 році це велике спортивне свято було скасоване, отже нинішнє змагання вітають особливо, настрій у всіх фантастичний.

Участь у 47 Берлінському Марафоні взяли майже 25 тисяч людей.

Поки я йшла з виборчої дільниці, повз мене пробігли (як потім виявилось) переможець марафону ефіоп Гіє Адола, кілька груп українців з прапорами, супермен, людина-павук, восьминіг, рожева пантера, леопард, чоловік у повному костюмі пожежного (що було геройським учинком саме по собі – на вулиці було +24). 

Марафонці щасливо завершили свою дистанцію в 42 км 195 м – і кожен без винятків отримав медаль за участь (до речі, загальна вага виготовлених медалей становила майже дві з половиною тонни).

Політики в Німеччині лише починають свій марафон. Його довжину (тривалість) наразі не може назвати ніхто. Після виборів 24 вересня 2017 року уряд у країні з’явився лише 14 березня 2018-го року.

Такий тривалий період невизначеності не є добрим ані для Німеччини, ані для ЄС, ані для трансатлантичних відносин. Не є він добрим і для України. Отже – в інтересах усіх, насамперед, самих німців, щоб коаліційні перемовини завершилися якнайскоріше й учасники майбутнього уряду потім не пошкодували про своє рішення.

Але, здається, на німців чекає довгий політичний марафон.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-