Пакистан - в ООН: Ми разом із США тренували афганських моджахедів, включаючи «Аль-Каїду»

Пакистан - в ООН: Ми разом із США тренували афганських моджахедів, включаючи «Аль-Каїду»

Укрінформ
Прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан стверджує, що у 1980-х роках його країна разом із Сполученими Штатами тренувала афганських моджахедів, включаючи представників "Аль-Каїди", для боротьби із радянською окупацією Афганістану.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це глава пакистанського уряду заявив під час свого виступу на 76-й Генеральній Асамблеї ООН.

"У 1980-х роках Пакистан був прифронтовою державою у боротьбі проти окупації Афганістану. Пакистан та Сполучені Штати тренували групи моджахедів для боротьби за визволення Афганістану. Серед цих груп моджахедів була "Аль-Каїда", різні групи з усього світу. Були моджахеди, афганські моджахеди. Їх вважали героями. Президент Рональд Реган запросив їх до Білого дому в 1983 р. І, згідно з повідомленнями ЗМІ, він порівняв їх з батьками-засновниками США. Вони були героями", - заявив прем'єр Пакистану.

Читайте також: Штати дозволили окремі фінансові операції з новим урядом Афганістану

За його словами, пізніше після виходу радянських військ з Афганістану у 1989 році американці також покинули Афганістан, а пакистанці відчули себе "використаними", особливо після американських санкцій у 1990 р. Втім, як зазначив Хан, після теракту 11 вересня 2001 року "Пакистан став знову потрібен США, тому що очолювана США коаліція здійснювала вторгнення в Афганістан, і це не могло відбутися без надання Пакистаном усієї логістичної підтримки".

"Що сталося після цього? Ті ж моджахеди, яких ми навчали, що боротьба з іноземною окупацією була священним обов’язком, святою війною чи джихадом, обернулася проти нас. Нас було названо колаборантами. Вони оголосили нам джихад", - зазначив пакистанський прем’єр.

За його словами, у період з 2004 по 2014 роки 50 різних угрупувань, включаючи "Талібан" здійснювали атаки проти Пакистану через те, що він був союзником США у війні в Афганістані. А тому, додав Хан, Пакистану зараз абсолютно незрозуміло, чому нині на Пакистан перекладають відповідальність за розвиток подій в Афганістані.

Читайте також: Перший рейс авіаліній Пакистану приземлився у Кабулі

Також прем'єр Пакистану заявив, що "Талібан" в Афганістані користується підтримкою народу, і тому потрібно "зміцнити та стабілізувати нинішню владу заради народу Афганістану".

Як повідомляв Укрінформ, американські війська залишили територію Афганістану 31 серпня. Ситуацію в цій країні контролює "Талібан", який 19 серпня оголосив про створення Ісламського емірату Афганістан.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-