G20 має використати економічну та політичну силу, щоб вплинути на талібів – Маас

G20 має використати економічну та політичну силу, щоб вплинути на талібів – Маас

Укрінформ
Найпотужніші з економічної точки зору країни світу мають тиснути на нову владу в Афганістані з метою проведення нею інклюзивного курсу.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас під час зустрічі голів МЗС групи G20 по Афганістану на полях ГА ООН у Нью-Йорку, передає кореспондент Укрінформу.

«Як G20 ми повинні не тільки використовувати свою економічну силу, а й політичну вагу, щоб впливати на рішення нових правителів в Афганістані. Оголошення про створення неінклюзивного уряду було тактичною помилкою талібів, оскільки це рішення ускладнить для нас спілкування з ними», - заявив Маас.

Німецький міністр підкреслив, що країни G20 повинні говорити в один голос, коли йдеться про основні політичні параметри та стандарти потенційної співпраці з талібами.

Читайте також: Афганські журналісти просять допомоги в міжнародної спільноти

Він назвав нинішню ситуацію в Афганістані «мабуть, найстрашнішим викликом, з яким зараз стикається міжнародне співтовариство». Світові політики мають подбати про те, щоб ця країна ніколи не ставала більше притулком для терористів, осередком екстремізму, організованої злочинності, торгівлі наркотиками та нелегальної міграції, але була мирною і стабільною, у якій громадянам буде дозволено гідно жити та підтримувати дружні стосунки з усіма сусідами.

Наразі основною метою G20 має бути запобігання гуманітарній кризі, яка також загрожує регіональній стабільності, додав Маас. Німеччина, як повідомив її представник, уже збільшила гуманітарну допомогу на 100 мільйонів євро та найближчими місяцямимає намір виділити ще 500 мільйонів євро для підтримки Афганістану та сусідніх з ним країн.

Маас окреслив 4 вимоги до «Талібану»: рух повинен надати працівникам гуманітарних організацій та іншим гуманітарним працівникам безперешкодний доступ; дозволити всім афганцям, які хочуть залишити країну, безпечно виїхати; гарантувати, що Афганістан не стане осередком міжнародного тероризму; сформувати інклюзивний уряд, який захищатиме права людини.

Нагадаємо, рух «Талібан» вимагав від ГА ООН права скористатися його трибуною.

Читайте також: В Афганістані таліби не дозволили жінкам виходити на роботу

Як повідомлялося, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в столицю Афганістану.

Талібан заявив, що контролює всю територію країни, а 19 серпня проголосив створення Ісламського емірату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-