Афганські журналісти просять допомоги в міжнародної спільноти

Афганські журналісти просять допомоги в міжнародної спільноти

Укрінформ
Понад 100 афганських журналістів звернулися до міжнародної спільноти по допомогу в захисті свободи преси в Афганістані.

Журналісти подали своє звернення через правозахисну організацію «Репортери без кордонів», передає Укрінформ із посиланням на "Радіо Свобода".

Звернення анонімно підписали 103 афганських журналісти, серед яких 20 жінок. Більшість із них досі працює в Афганістані, хоча деякі переховуються, а 10 – у вигнанні.

«Ми всі змушені залишатися анонімними, подаючи це звернення, через ризики для наших життів. Ми не хочемо, щоб журналістика вимерла в Афганістані, як це було між 1996 та 2001 роками», – йдеться у зверненні журналістів.

Читайте також: Таліби замінили міністерство у справах жінок на відомство з моралі

Журналісти заявляють, що найбільш нагальними є гарантії захисту, особливо для журналісток. За їхніми словами, часті напади на представників преси та втручання талібів у роботу змусили їх побоюватися найгіршого.

«Попри публічні зобов’язання талібів, ми бачимо перші конкретні ознаки загальних репресій», – зазначають вони. Мова йде про погрози журналістам на місцях, залякування працівників редакції та приховану цензуру. Вони закликають «мобілізувати свободу преси в нашій країні, зберегти досягнення останніх двадцяти років щодо незалежності ЗМІ, плюралізму та захисту журналістів».

Читайте також: МВФ призупинив співпрацю з Афганістаном

Працівники ЗМІ закликали до підтримки, щоб дати можливість афганським редакціям продовжувати працювати, і сказали, що в короткостроковій перспективі вони потребуватимуть дипломатичної та фінансової підтримки журналістів, яким загрожує небезпека.

Як повідомляв Укрінформ, американські війська залишили територію Афганістану 31 серпня. Зараз ситуацію в цій країні контролює «Талібан». Упродовж місяця після захоплення влади ісламістським рухом припинили роботу 153 засоби масової інформації у 20 провінціях.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-