Знімки зі супутника засвідчили, що КНДР розширює завод з виробництва урану

Знімки зі супутника засвідчили, що КНДР розширює завод з виробництва урану

Укрінформ
Знімки, зроблені зі супутника, показують, що Північна Корея розширює завод зі збагачення урану в Йонбьоні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Guardian.

«Розширення заводу, ймовірно, вказує на те, що Північна Корея планує нарощувати виробництво урану на своєму об'єкті в Йонбьоні аж на 25%», - ідеться в доповіді експертів американськоого Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї.

Згідно з доповіддю, фотографії, зроблені компанією Maxar, що спеціалізується на супутниковій зйомці, свідчать про ведення будівельних робіт у районі, прилеглому до заводу зі збагачення урану.

Читайте також: КНДР заявила про запуск ракети новим залізничним полком

На знімку від 1 вересня, видно, що на будмайданчику вирубано дерева й працює екскаватор. На другому знімку – від 14 вересня – видно, що поставлено огорожу навколо будівництва.

Площа нового об’єкта становить близько 1000 кв. м, що достатньо для розміщення тисячі додаткових центрифуг, які збільшать потужність заводу з виробництва високозбагаченого урану на 25%, вважають автори доповіді.

Для створення ядерної зброї може використовуватися або високозбагачений уран, або плутоній, і в Йонбьоні в Північної Кореї є потужності для виробництва і того, й іншого, зазначено в доповіді. Минулого місяця на попередніх супутникових фотографіях Йонбьона були виявлені ознаки того, що Північна Корея відновила роботу об'єктів з виробництва плутонію.

КНДР називає комплекс у Йонбьоні «серцем» своєї ядерної програми. На початку 2019 року північнокорейський лідер Кім Чен Ин під час зустрічі з тодішнім президентом США Дональдом Трампом запропонував демонтувати весь комплекс, якщо з КНДР знімуть санкції. Але американці відкинули цю пропозицію.

Деякі американські та південнокорейські експерти припускають, що в Північній Кореї таємно функціонує ще принаймні один завод зі збагачення урану. У 2018 році, за деякими оцінками, країна вже виробила до 60 одиниць ядерної зброї.

Читайте також: Україна в ООН закликала Північну Корею відмовитися від ядерної зброї

Минулого тижня Пхеньян випробував балістичні та крилаті ракети, запустивши їх у бік моря. Експерти кажуть, що обидва типи ракет можуть переносити ядерні боєголовки.

Водночас Північна Корея зберігає запроваджений нею самою мораторій на випробування ракет далекого радіусу дії, націлених безпосередньо на материкову частину США, оскільки хоче зберегти шанси на майбутні дипломатичні відносини з Вашингтоном, відзначає видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-