Франція відкликає послів зі США та Австралії через підводні човни

Франція відкликає послів зі США та Австралії через підводні човни

Укрінформ
Франція негайно відкликає для консультацій своїх послів із Вашингтона та Канберри через зрив багатомільярдного контракту на постачання підводних човнів Австралії.

Про це заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, передає Укрінформ із посиланням на DW.

"Це виняткове рішення спричинене крайньою серйозністю рішень, оголошених 15 вересня Австралією і США. На прохання президента нашої країни я розпорядився негайно відкликати до Парижа для консультацій наших послів у США та Австралії". - заявив очільник зовнішньополітичного відомства Франції.

Ле Дріан назвав неприйнятними діями у відносинах між союзниками й партнерами відмову від проєкту підводних човнів, який Австралія з Францією вели з 2016 року. Натомість Австралія має намір отримати підводні човни з ядерними силовими установками в результаті співпраці зі США.

Читайте також: США, Британія та Австралія створили військовий альянс – для протидії Китаю

Як додає DW, Штати і Британія в рамках нового блоку AUKUS пообіцяли допомогти Австралії створити власний атомний підводний флот.

У результаті Австралія розірвала вже підписаний із Францією контракт про постачання їй 12 підводних човнів на суму майже 56 млрд євро. Париж назвав рішення союзників "ударом у спину".

Як повідомлялося, в серпні Китай вирішив відкликати свого посла з Литви у зв'язку з тим, що її влада дозволила Тайваню відкрити своє представництво в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-