Європа має навчитися діяти без допомоги США у питанні захисту власної безпеки – Тоні Блер

Європа має навчитися діяти без допомоги США у питанні захисту власної безпеки – Тоні Блер

Укрінформ
Трагедія і події 11 вересня 2001 року була темним моментом історії не лише для США, вона змінила для Заходу весь світ навколо, і у цьому новому світі Європа має навчитися діяти самостійно, без Америки, коли йдеться про захист власної безпеки та інтересів.

Про це у Києві під час дискусії в рамках форуму YES (Ялтинська європейська стратегія) заявив колишній прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Трагедія 9/11 стала величезною подією. Перше рішення, яке ми прийняли для моєї країни – що ми стоїмо поряд з Америкою, що це атака не лише на Америку, а на весь Захід. Я відчував тоді, що це атака на нас, а не лише на них або на вас. Тож протягом усього процесу, коли ми приймали військові рішення, були вони вірні або помилкові,… ми виходили з того, що Америка не має залишитися з цим наодинці», - зауважив британський політик.

На його переконання, те, що США та їх союзники змогли після цих подій зробити в Афганістані або в Іраку, зараз навряд чи може бути повтореним. Але Європа наразі постає перед новими викликами, цього разу в африканському регіоні Сахель, де ситуація є дуже серйозною, де панує бідність та відбувається радикалізація населення, і де дуже важливо підтримати зусилля урядових інституцій зі стабілізації ситуації.

Читайте також: Вічна криза або прорив: генсек ООН змалював два сценарії розвитку людства

«Одна з речей, яку варто усвідомити – ви не можете займатися розвитком, якщо немає безпеки. Ви маєте утворити простір безпеки. Якщо (радикальні) угрупування будуть діяти безкарно, тоді буде неможливо досягати розвитку, тому що у вас не буде жодної стабільності, в якій такий розвиток може розпочатися. Тож ми маємо бути здатними допомогти цим країнам, і це вимагатиме певних зобов’язань. Не обов’язково таких, що ми робили в Іраку або в Афганістані, це може бути місія з підтримки місцевих сил. Реальність в тому, що жодна із цих ситуацій не буде керованою, якщо у вас немає, принаймні, будь-яких сил на місці події», - сказав Тоні Блер.

Він зауважив, що наразі Франція, де факто, наодинці несе військовий тягар у цьому регіоні, що пов’язано із значним ризиком для французьких військ та спричиняє політичний тиск на Президента Макрона. Але саме Європа має відпрацювати стратегію щодо найкращого поєднання заходів безпеки й розвитку, щоб допомогти країнам регіону. Якщо цього не зробити, це створить дуже серйозні загрози, Європа отримає екстремізм та нові хвилі міграції на власних кордонах.

Читайте також: Столтенберг пояснив, навіщо Британія нарощує свій ядерний арсенал

«Постає питання – що має робити Європа? У цьому випадку я також включаю сюди і Велику Британію. Ми маємо бути здатні діяти у багатьох подібних ситуаціях без Америки, робити певні кроки у цьому напрямку. Тому що, принаймні, одна річ є очевидною – наразі у США немає апетиту відігравати роль, яку вони відігравали негайно після подій 9/11», - підкреслив колишній британський лідер.

Він нагадав, що у 2000 році розпочав діалог з Президентом Франції, на той час Жаком Шираком, щодо створення європейської оборони. Така двостороння ініціатива виникла після операції в Косово, де саме підтримка США була вирішальною, дозволила вчинити військовий тиск на режим Мілошевича та, врешті, змінити ситуацію.

Читайте також: Британія розглядає Росію та Китай як найбільші загрози національній безпеці

«Для мене це був урок, що без Америки ми б не змогли нічого зробити. Це має бути предметом для серйозних роздумів. Навіть якщо зараз Велика Британія знаходиться за межами Європейського Союзу, немає жодних причин, чому ми не можемо співпрацювати у сфері оборони. Разом із НАТО, безумовно, - але ми маємо розвинути власні спроможності. Якщо ми не матимемо таких спроможностей, і Америка не буде готовою брати на себе зобов’язання, як це вона робила раніше, ми будемо мати справу із порожнечею», - наголосив Тоні Блер.

Як повідомлялося, 3-го вересня поточного року за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС, Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив про те, що поточна криза в Афганістані спонукає ЄС до посилення стратегічної автономії та розвитку власних спроможностей в сфері безпеки й оборони. Зокрема, доктринальний документ ЄС, - Стратегічний Компас, який буде обговорюватися під час формального засідання Ради ЄС вже у листопаді поточного року, передбачає створення так званих європейських Сил входження кількістю до 5000 військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-