Людство вийде з пандемії COVID-19 у 2024 році - експерт

Людство вийде з пандемії COVID-19 у 2024 році - експерт

Прогноз
Укрінформ
Пандемія коронавірусу може завершитися у 2024 році, і згодом він перетвориться на звичне захворювання на кшталт грипу

Таку думку висловив Стерлінгський професор соціальних та природничих наук Єльського університету (США) Ніколас Крістакіс, виступаючи на форумі YES 10 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що пандемія має три фази. На початковій новий патоген швидко розповсюджується по всьому світу. Проміжну фазу, за словами науковця, можна порівняти з цунамі, коли все руйнується - і треба долати соціальні, економічні, психологічні, клінічні наслідки. Третя фаза - постпандемічна.

«Гадаю, що ми все ще перебуваємо на початку проміжної фази, яка завершиться, на мою думку, у якийсь момент 2022 року. І десь у 2024 році ми залишимо пандемію позаду», - розповів професор.

Читайте також: У світі зафіксували понад 224 мільйони випадків COVID-19

Згодом, вважає Крістакіс, коронавірус стане звичним захворюванням на кшталт грипу. Це станеться тоді, коли кожен житель планети або буде вакцинований, або перехворіє. Поріг колективного імунітету, враховуючи надзвичайну патогенність нових мутацій, є дуже високим, тож імунітет має бути не менше як у 80-90% населення.

Науковець указав, що досі кожна нова мутація коронавірусу ставала заразнішою, ніж оригінальний, «уханьський» патоген. Тож не можна виключати появи нових штамів, які будуть ще небезпечнішими.

Читайте також: Пандемія коронавірусу триває 20 місяців: ВООЗ заявляє, що людство вийшло на плато

Як відомо, Ялтинська Європейська стратегія (YES) – провідна платформа, де обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті. YES сприяє розвитку нових ідей, налагоджує зв’язки нашої країни з міжнародними партнерами та підтримує сили, що виступають за зміни в державі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-