У Брюсселі кажуть, що уряд Афганістану не відповідає очікуванням Євросоюзу

У Брюсселі кажуть, що уряд Афганістану не відповідає очікуванням Євросоюзу

Укрінформ
Новий уряд Афганістану, що складається з представників руху «Талібан», не відповідає очікуванням ЄС щодо формування в країні інклюзивного перехідного уряду, склад якого, має визначатися за результатами переговорів між політичними силами країни.

Про це у четвер у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми взяли до уваги оголошення про призначення представників Талібану на позиції у перехідному уряді Афганістану. Виходячи з тих імен, які були оголошені, цей уряд не виглядає як такий, що є інклюзивним та представницьким. Це не те, що Талібан обіцяв – призначити людей, що відображатимуть різноманітну й багату культурну та етнічну основу Афганістану», - сказав речник.

Він нагадав що одним з п’яти показників оцінки ситуації в Афганістані, що були визначені Європейським Союзом та його міністрами закордонних справ, є створення інклюзивного та представницького перехідного уряду шляхом переговорів. На цій основі ЄС буде виносити судження щодо дієздатності влади в Афганістані та визначатиме рівень власного залучення із цим урядом.

«Перший крок, що вони (Талібан – ред.) зробили, вже не відповідає цим очікуванням. Тож ми сподіваємось на створення постійного уряду Афганістану, який буде відображати ці принципи інклюзивності, та буде представницьким органом для усього афганського суспільства», - додав Стано.

Читайте також: Таліби дозволять іноземцям залишити Афганістан

Як повідомлялося, минулого вівторка представники Талібану анонсували новий склад уряду Афганістану, який очолить один з лідерів цього руху Мохаммад Хасан Ахунд. Інші ключові позиції в цьому уряді також віддані представникам Талібану.

3 вересня поточного року міністри закордонних справ країн ЄС під час неформальної зустрічі у Словенії визначили критерії для оцінки можливостей для нормалізації відносин між ЄС та урядом Афганістану під керівництвом руху «Талібан».

Серед них першим пунктом є уникнення перетворення Афганістану на базу для експорту тероризму, другим – повага до прав людини, особливо до прав жінок, третім – створення інклюзивного перехідного уряду, четвертий пункт – забезпечення населенню країни вільного доступу до міжнародної гуманітарної допомоги, і нарешті, п’ятий пункт - виконання Талібаном зобов’язань щодо вільного виїзду з країни для іноземців та тих афганців, які б хотіли полишити країну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-