Грузія змінює Конституцію – парламент підтримав проєкт

Грузія змінює Конституцію – парламент підтримав проєкт

Укрінформ
Парламент Грузії одностайно 126 голосами підтримав проєкт змін до Конституції, що передбачають, серед іншого, зниження прохідного бар’єра для входження партій до законодавчого органу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Новости-Грузия

Поправки передбачають зниження прохідного бар'єра на виборах до парламенту двох наступних скликань до 2% замість 5%, як це передбачено чинною конституцією. При цьому зберігається принцип проведення виборів виключно за пропорційною системою.

Проєкт поправок до конституції був представлений на голосування без пункту, що передбачає обрання генерального прокурора 3/5 повного складу парламенту.

Окрім того, у поправках передбачені зміни у формуванні фракцій. Якщо за чинною редакцією для формування фракції необхідно сім депутатів, то у двох наступних скликаннях парламенту для створення фракції буде достатньо чотирьох депутатів.

Предметом дискусії залишаються правила обрання Генерального прокурора.

Проєкт конституційних поправок був ініціативою 91 депутата. Його представив голова партії «Грузинська мрія» Іраклій Кобахідзе.

Він зазначив, що хоча угоду про завершення політичної кризи від 19 квітня, що передбачала внесення змін до конституції, було анульовано, запропоновані зміни до конституції є проявом правлячою партією «Грузинська мрія» «доброї політичної волі».

Читайте також: Прем’єр Грузії звинуватив Саакашвілі у підготовці заворушень у Тбілісі

Як повідомлялося, 19 квітня у резиденції президента Грузії відбулося підписання документа, представленого партіям президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. План вирішення політичної кризи передбачає звільнення з ув'язнення голови ЄНР Ніки Мелія та співвласника телеканалу «Мтаварі» Георгія Руруа; проведення системних виборчих змін; реформи у сфері правосуддя; перерозподіл повноважень у парламенті.

У документі зазначається, що позачергові парламентські вибори відбудуться у Грузії 2022 року - якщо на майбутніх осінніх виборах до місцевих органів влади «Грузинська мрія» не зможе набрати 43% голосів.

Фото з сайту newsgeorgia.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-