Інфляція в єврозоні сягнула 10-річного максимуму

Інфляція в єврозоні сягнула 10-річного максимуму

Укрінформ
Інфляція в єврозоні сягнула в серпні 10-річного максимуму і, ймовірно, зростатиме далі.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

У 19 країнах, у яких в обігу євро, річна інфляція підскочила до 3% у серпні, у порівнянні з 2,2% в липні, хоча Європейський центральний банк спочатку прогнозував 2%.

За даними статистичного агентства ЄС «Євростат», зростання цін на енергоносії було обумовлене підвищенням цін на харчові продукти, а також незвично високим подорожчанням промислових товарів.

Читайте також: Мінфін сподівається, що річна інфляція не перевищить 10%

Центральний банк неодноразово підвищував свій прогноз щодо інфляції цього року, але фактичні показники щоразу перевищували очікування. Повідомляється, що піку зростання ціни досягнуть у листопаді.

У найпотужнішій країні єврозони Німеччині інфляція в найближчі місяці наблизиться до 5%.

Читайте також: Банківська система стала одним з осередків стабільності у період коронакризи - НБУ

ЄЦБ вважає, що сплеск пов’язаний з проблемами відновлення економіки після пандемії і що зростання цін швидко сповільниться на початку наступного року.

«Ми вважаємо, що в січні базовий показник інфляції знизиться до 2% і падатиме упродовж 2022 року, а наступного року вийде на рівень близько 1%», - заявили в аналітичному центрі Capital Economics.

Нагадаємо: раніше у  Міністерстві фінансів розраховували, що інфляція на кінець року не має перевищувати 10%, а зростання ВВП буде не менше 4%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-