Після кризи в Афганістані ЄС має зміцнити відносини з сусідами – Мішель

Після кризи в Афганістані ЄС має зміцнити відносини з сусідами – Мішель

Укрінформ
Події в Афганістані засвідчили, що серед найбільших викликів, що постають перед Євросоюзом, є набуття стратегічної автономії та зміцнення міжнародного впливу, складовою яких є посилення взаємин з сусідніми країнами.

Таку думку у середу під час виступу на стратегічному форумі в місті Блед, що був організований під егідою Словенського головування ЄС, висловив Президент Європейської Ради Шарль Мішель, передає Укрінформ.

«Вплив Європи буде нашим найбільшим викликом у наступні роки – Афганістан запропонував нам жорстку демонстрацію цього.Чи може Європа, як глобальна економічна та демократична сила, миритися з ситуацією, в якій ми нездатні забезпечити евакуацію наших безпомічних громадян та для всіх, хто опинився у небезпеці, тому що допомагав нам? Не потрібно інших подібних геополітичних подій, щоб зрозуміти - ЄС має прагнути до більшої автономії у прийнятті рішень та до більшої спроможності до дій у світі», - сказав Президент Євроради.

Читайте також: Генсек ООН попередив про гуманітарну катастрофу в Афганістані

Він зауважив, що Євросоюз зобов’язаний захистити своїх громадян, свої інтереси та цінності, поширювати оснований на правилах міжнародний порядок. При цьому ЄС не має ігнорувати стратегічні тенденції світу, - він прагне стати сильним та впливовим саме тому, що сильні альянси мають складатися із сильних союзників.

«Світ став більш взаємозалежним. В той час, як взаємозалежність є добрим явищем, залежність такою не є. Робота над нашою Європейською стратегічною автономією для опанування більшим впливом вимагає зусиль за трьома напрямками. Перший – це розвиток нашої економічної потужності. Другий – ми маємо посилити наше сусідство… Наприкінці, ми маємо зважити на нову стадію у розвитку спроможностей з безпеки й оборони, особливо з огляду на кризу в Афганістані», - підкреслив Президент Європейської Ради.

Читайте також: Формування нового уряду Афганістану перебуває на завершальній стадії

Говорячи про розвиток Європейського сусідства, Мішель назвав пріоритетними напрямками інтеграцію країн Західних Балкан, розвиток Східного Партнерства та побудову міцного альянсу з Африкою. Ключем для цього повинно стати взаємопоєднання, яке визначається не лише спільними мережами або інфраструктурою, але й широким переліком ініціатив та політик, які зближують народи й суспільства.

«Наш великий єдиний ринок зробив нас найбільшим трейдером у світі і, як наслідок, найбільшим експортером стандартів, відомих як «ефект Брюсселя». Стандарти, які ми найбільш успішно поширюємо в нашому сусідстві, - це демократія, основні цінності та верховенство права, що є життєвою основою Європейського Союзу», - зауважив він.

Читайте також: Франція не змогла евакуювати з Афганістану усіх своїх громадян

Як повідомляв Укрінформ, наступний саміт Східного партнерства має відбутися в Брюсселі у грудні поточного року. Країни «Асоційованого тріо» - Україна, Молдова і Грузія, які мають з Євросоюзом Угоди про асоціацію та ПВЗВТ, сподіваються на перехід до нового рівня асоціації з ЄС, що дозволить їм наблизитися до реалізації власних євроінтеграційних прагнень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-