У Польщі пройшли пам’ятні заходи в день початку Другої світової

У Польщі пройшли пам’ятні заходи в день початку Другої світової

Фото, відео
Укрінформ
Перші особи Польщі 1 вересня взяли участь у пам'ятних заходах до 82-ї річниці початку Другої світової війни, що розпочалася 1 вересня 1939 року нападом гітлерівської Німеччини на Польщу.

Президент Польщі Анджей Дуда відвідав місто Вєлунь у центрі Польщі, яке першим зазнало авіаударів з боку гітлерівської авіації, а прем'єр-міністр Матеуш Моравецький разом з членами уряду та Єврокомісії - півострів Вестерплатте у Гданську, яке першим був атакований нацистами з моря, передає кореспондент Укрінформу.

У Польщі пройшли пам’ятні заходи в день початку Другої світової війни / Фото: Jakub Szymczuk, KPRP

Пам'ятна подія у Вєлуні за участі Дуди розпочалася рівно о 05:40 (за київським часом), коли 82 роки тому німецькі бомбардувальники скинули перші бомби на Польщу.

"Вєлунь є символом воєнного терору, символом звірств, символом порушення норм. Вєлунь є символом тієї війни для поляків. Поляків загинуло 6 млн, з яких майже 250 тис. були солдатами",- заявив під час заходу польський лідер.

Він додав, що солдатів серед жертв тієї війни було небагато, а більшість - цивільні особи.

За його словами, у пропорції до кількості населення Польща зазнала найбільше людських втрат у війні, відтак ніхто не сміє звинувачувати поляків у якихось злочинах того періоду. Він також підкреслив, що за завдані кривди Польща "ніколи не отримувала жодної компенсації".

Читайте також: Альтернативна історія: як Росія прагне анексувати Київську Русь

Дуда наголосив, що події того часу є пересторогою, що не можна вірити в те, що мир і спокій є вічними.

"Наївним є той, хто вірить у розповіді, що чогось подібного вже не трапиться. Не повториться тоді, коли ми будемо сильними, рішучими, коли не буде вигідно прийти і напасти на нас із зброєю в руках, руйнувати наші доми і палити поля,- заявив польський президент. Він додав, що агресор має отримати рішучу відповідь.

За його словами, у світі останнім часом стається дуже багато подій, які викликають занепокоєння.

Читайте також: Уряд Польщі просить Дуду запровадити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

"Ми бачимо нові явища, нові способи розвитку і формування конфліктів, які часто називаються гібридними. Це не війна, яку можна було б назвати, а дестабілізуючі дії, які порушують порядок у країни та ведуться різними способами",- наголосив Дуда.

Польський лідер підкреслив, що Польща мусить на них відповідати рішуче.

У свою чергу на Вестеплатте, де в середу вранці побували польські урядовці та законодавці разом із заступником президента Єврокомісії Верою Юровою, Моравецький заявив, що війна стала найкривавішою подією в історії людства. Він зазначив, що повну відповідальність за війну, знищення мільйонів поляків та інфраструктури країни та її економічного потенціалу несе німецький народ.

Читайте також: Франківські активісти в Польщі впорядкували кладовища, де поховані вояки УГА, УНР та УПА

"Це було знищення і пограбування величезних масштабів, які ніколи не було компенсовано. Ми повинні про це пам'ятати, оскільки німці разом з "совєтами" позбавили нас свободи, незалежності, шансів на нормальний розвиток на багато десятиліть",- констатував польський прем'єр.

Як відомо, Друга світова війна розпочалася нападом гітлерівської Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. Упродовж останніх кількох років уряд правоконсервативної партії "Право і Справедливість" Ярослава Качинського порушує у відносинах з Німеччиною питання про потребу виплати Берліном воєнних репарацій за завдані Польщі кривди під час війни. Влада ФРН відкидає можливість обговорення цього питання, зазначаючи, що це питання закрито вже десятки років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-