Естонському парламенту не вдалося обрати президента в першому турі

Естонському парламенту не вдалося обрати президента в першому турі

Укрінформ
У понеділок депутатам естонського парламенту Рійгікогу в першому турі не вдалося обрати президента Естонії. Кандидатуру Алара Каріса підтримали 63 парламентарії, а для обрання потрібно було 68 голосів. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

Цього разу для голосування в першому турі був висунутий лише один кандидат - директор Естонського національного музею (ERM) Алар Каріс. Його кандидатуру підтримали правляча коаліція Партії реформ і Центристської партії, що забезпечувало 59 місць у Рійгікогу. Для обрання президента в першому турі в парламенті за кандидата мали проголосувати більш як 2/3, тобто 68 із 101 депутата Рійгікогу. При цьому соціал-демократи і партія Isamaa/Батьківщина оголосили вільне голосування щодо кандидатури президента, тобто кожен депутат сам вирішував, чи підтримати Каріса. Таким чином, була надія отримати ще 9 голосів.

Читайте також: Парламент Естонії проводить перший тур виборів президента

Оскільки кандидат не набрав необхідної більшості, другий тур буде проведено у вівторок, 31 серпня, о 12:00, при цьому кандидати висуваються заново (вранці того ж дня з 8:00 до 10:00). Якщо президента не вдасться обрати і в другому турі, то у вівторок пройде третій тур, в якому беруть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у другому турі.

Якщо ж і третій тур закінчиться безрезультатно, то процес виборів перейде до колегії вибірників, де до 101 депутата Рійгікогу приєднаються 107 представників місцевих самоврядувань. Тут уже потрібна проста більшість голосів, на цьому рівні вибори пройдуть у два тури. У разі, якщо президента не вдасться обрати і в колегії вибірників, весь процес потрібно буде розпочинати заново з висунення кандидатів і голосування в парламенті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-