За безпеку аеропорту Кабула відповідатимуть союзники США – Блінкен

За безпеку аеропорту Кабула відповідатимуть союзники США – Блінкен

Укрінформ
За безпеку аеропорту Кабула після виведення американських військ з Афганістану відповідатимуть інші країни.

Про це сказав держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю телеканалу NBC, передає кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання про те, чи погодиться турецька сторона відповідати за безпеку аеропорту після 31 серпня, Блінкен сказав: «У регіоні є низка країн, з якими ми дуже тісно співпрацюємо і які зосереджені на тому, як забезпечити, щоб аеропорт залишався відкритим або знову відкрився після нашого відходу, гарантувати прибуття та відліт рейсів, - дотримуватися належної безпеки. Ми провели велику технічну роботу над тим, що буде потрібно для підтримання роботи аеропорту. Ми поділилися цим з тими країнами, і в нас буде план подальших дій».

Читайте також: США заявили, що безпілотники завдали удару по смертниках ІДІЛ у Кабулі

Держсекретар також сказав, що в суботу високопоставлений представник талібів у виступі по телебаченню та радіо запевнив, що афганцям буде гарантовано свободу пересування після 31 серпня.

«Він навіть окремо сказав, що ті, хто працював на американців, і ті, хто хоче виїхати з будь-якої причини, матимують цю свободу», - зазначив очільник Держдепартаменту, додавши при цьому, що США не вірять талібам на слово: «Ми оцінюємо їх за їхніми вчинками».

Читайте також: США не матимуть дипломатичної присутності в Афганістані після 31 серпня

За словами Блінкена, талібам натомість «дуже чітко дали зрозуміти…, що є дуже серйозні очікування від руху «Талібан» у майбутньому, якщо вони збираються мати будь-які відносини з рештою світу». Ідеться, зокрема, про свободу пересування, дотримання основних прав населення, включаючи жінок і дівчат, зобов'язання у боротьбі з тероризмом, наявність «певної інклюзивності в управлінні».

Як повідомлялося, операція з виведення військ США з Афганістану має бути завершена 31 серпня.

15 серпня вранці таліби без бою ввійшли до Кабула. «Талібан» заявив, що контролює усю територію Афганістану. Президент Ашраф Гані залишив країну.

Читайте також: Британія завершила військову операцію в Афганістані

З країни наразі евакуйовано понад 110 тисяч осіб, ще тисячі очікують на евакуацію.

26 серпня внаслідок підриву терориста-смертника біля аеропорту Кабула загинули близько 170 афганців і 13 військовослужбовців США. Відповідальність за напад узяв на себе ІДІЛ.

Фото: State Department Photo by Ron Przysucha

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-