Нассім Талеб: Замисліться, що було б, якби ми отримали коронавірус до того, як з’явився інтернет

Нассім Талеб: Замисліться, що було б, якби ми отримали коронавірус до того, як з’явився інтернет

Укрінформ
Про що автор «Чорного лебедя» говорив на Київському саміті перших леді та джентльменів

Нассім Ніколас Талеб, колишній фінансист, філософ, математик та експерт з питань теорії ймовірності, відомий світові як автор книги “Чорний лебідь”, 23 серпня взяв участь у Київському саміті перших леді та джентльменів.

Американський науковець ліванського походження з дитинства мріяв стати письменником і філософом. Він закінчив Паризький університет, Уортонську школу бізнесу при Пенсільванському університеті, а в 1998 році отримав докторський ступінь у галузі науки управління в Паризькому університеті. Також був провідним аналітиком на біржах Лондона й Нью-Йорка. З 2004 року пішов з торгівлі цінними паперами та присвятив себе науці й письменництву. Серед його найвідоміших праць – “Чорний лебідь”, “Антикрихкість. Як отримати вигоду з хаосу”, “Ошуканий випадковістю”.

За версією The New York Times, книжка “Чорний лебідь” протягом тридцяти шести тижнів була у списку бестселерів. Зокрема, у цій праці він передбачив фінансову кризу 2008 року.

Важкопрогнозовані події Талеб називає “чорними лебедями”. Згідно з його теорією, практично всі важливі події в історії – “чорні лебеді”. Зокрема, це розвиток інтернету, Перша світова війна, розпад Радянського Союзу, 11 вересня 2001 року.

Він досліджує феномени удачі та випадковості, розглядає те, як випадкові події вплинули на світову економіку.

Що в часи пандемії коронавірусу стало найбільшим викликом для всього людства та як змінився світ, Нассім Ніколас Талеб розповів під час свого виступу на Київському саміті перших леді та джентльменів.

ПРОБЛЕМА НИНІШНЬОЇ ПАНДЕМІЇ – ПОВ’ЯЗАНИЙ СВІТ

Свій виступ Нассім Ніколас Талеб розпочав з екскурсу в історію. Талеб наголосив, що світ не вперше стикається з пандемією. Зокрема, він згадав велику епідемію чуми, коли за день могла захворіти велика кількість мешканців одразу кількох населених пунктів. І сьогоднішній виклик, як і попередні, показує людству, що воно лише вчиться боротися з пандемією.

«Як із цим впоратися? Передусім потрібно дослідити, що робили наші предки, адже вони також жили за часів тісного контакту, зв’язку», – зазначив Талеб, додавши, що тоді люди знали, як закривати та контролювати кордони. Він згадав, що колись читав французьку класику “Граф Монте-Крісто”, де описувалося, як боролися з пандемію, які діяли правила, коли так само, як і в наші часи, був карантин. Тож сьогодні ми маємо певні знання, але мало цікавимося досвідом минулого, зауважив він.

На думку Талеба, найбільша проблема нинішньої пандемії полягає у тому, що світ пов’язаний. Коронавірус перевернув економіку з ніг на голову. Жодна країна в світі не може впоратися самотужки без співпраці.

«Економічні наслідки пандемії є дуже складними; як ми можемо бачити, коронавірус знайшов слабку ланку в ланцюгу поставок», – наголосив науковець. Він супроводив цю тезу прикладом: «Сьогодні, коли нам бракує чипів, то із цієї причини немає машин, немає комп’ютерів, немає ресторанів – нічого через брак маленького чипу».

ЗАГРОЗА ЗОЛОТИМ ПРАВИЛАМ ЛЮДСТВА

Далі Нассім Талеб перейшов до питань етики. Він наголосив, що люди почали обирати, кого рятувати від коронавірусу, а кого ні. І закликав боротися із геноцидом проти людей похилого віку.

“У деяких країнах почалося фільтрування пацієнтів, коли відбирали тих, кого варто рятувати від пандемії, а кого можна залишити. Тобто, ці золоті правила людства – що я хотів би, щоб до мене ставилися так, як до інших людей, що я маю ставитися до своїх батьків так, як би я хотів, щоб мої діти ставилися до мене – втрачаються тепер. Люди ставляться до людей несправедливо, і це мене дуже засмучує, бо ми руйнуємо, порушуємо правила, які встановлені у суспільстві. А це правила, коли певні привілеї надаються тим, хто цього заслуговує чи потребує, зокрема, хто є старшим, хто є слабшим… Ті, хто старші, заслуговують на більшу повагу. Це правило порушено, а значить – ми порушуємо етичні норми”, – зазначив він.

Нассім Талеб також згадав, як його вразив один параграф Талмуда:

“Там ідеться про те, що Бог дає тобі спочатку ліки, а потім надсилає хворобу. Замисліться лише – що могло статися, якби ми отримали коронавірус до того, як з’явився інтернет”, – підкреслив Талеб.

За його словами, коронавірус не настільки вбиває людей, скільки забирає ресурси та сили, перевантажує лікарні.

ЧЕРЕЗ ПАНДЕМІЮ БАГАТО ЩО ЗАЛИШИТЬСЯ У МИНУЛОМУ, ПОЧИНАЮЧИ З РОБОТИ В ОФІСІ

Через коронавірус багато речей можуть залишитися у минулому. Так, пандемія вже відправила людей в онлайн. Багато компаній замислилися на тим, щоб зменшити кількість своїх офісів, а персонал після дистанційної роботи не бачить потреби кудись їхати, витрачаючи години на дорогу та затори.

“Я думаю, що Україна також отримала певний зиск від коронавірусу. Зокрема, є багато людей у США, яких протягом останніх 7 місяців беруть на роботу, – і вони до цього ніколи не працювали в офісі, навіть планів таких не мали, бо від самого початку працювали віддалено. Також стали не потрібні візи. Можна працювати у компанії в Нью-Йорку, а сидіти у кафе в Києві. У нас зараз спостерігається такий собі бум роботи у віддаленому режимі у різних професіях. Це можливо, звісно, якщо у вас є гарний інтернет”, – зазначив Талеб.

За його словами, все змінилося та перевернулося з ніг на голову. І зараз люди живуть у новому світі, який іще не розуміють.

“На щастя, люди можуть вчитися, яким чином із часом подолати проблеми”, – сказав Нассім Талеб. А також висловив сподівання, що всі зміни призведуть до кращого майбутнього та нового світу, більш потужного й етичного.

Ірина Драбок

Фото: KyivSummit

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-