Евакуацію в Кабулі забезпечують шість тисяч військових США - Байден

Евакуацію в Кабулі забезпечують шість тисяч військових США - Байден

Укрінформ
Евакуацію людей з Афганістану забезпечують 6 000 військових США, заявив президент Джо Байден у п’ятницю журналістам. 

Як передає кореспондент Укрінформу, він зазначив, що Сполучені Штати досягли значного прогресу в питанні евакуації з аеропорту Кабула.

«Відтоді, як я говорив з вами в понеділок, ми домоглися значного прогресу. Ми забезпечили безпеку аеропорту, що дало змогу поновити польоти не тільки військових рейсів, а й цивільних чартерів, зокрема з інших країн. І зараз у нас на місці майже 6 000 військовослужбовців», - сказав він, зазначивши, що йдеться, зокрема, про 82-у повітрянодесантну дивізію, що забезпечує безпеку злітно-посадкової смуги, 10-у гірськопіхотну дивізію, що охороняє аеропорту по периметру, і 24-й експедиційний підрозділ морської піхоти, який допомагає вильоту цивільних літаків.

Читайте також: Дорогою в аеропорт Кабула поранили громадянина ФРН

«Це одне з найбільших і найскладніших повітряних перевезень в історії, ми єдина країна у світі,  здатна продемонструвати таку потужність на іншому кінці світу», - додав Байден.

За його словами, починаючи з липня з Афганістану евакуйовано понад 18 000 осіб.

Він зазначив, що у п’ятницю вранці польоти були призупинені, але тепер відновлені.

Байден застеріг, що «евакуаційна місія небезпечна й пов'язана з ризиками». «Я не можу обіцяти, яким буде кінцевий результат або що він буде без втрат. Але як головнокомандувач, я можу запевнити вас, що мобілізую всі необхідні ресурси», - наголосив президент.

Читайте також: Країни НАТО припиняють підтримку уряду в Афганістані

Він також підкреслив, що «будь-який напад на наші сили або порушення нашої роботи в аеропорту будуть зустрінуті швидкою і рішучою відповіддю». США уважно стежать за будь-якою потенційною терористичною загрозою в аеропорту чи навколо нього, у тому числі з боку ІДІЛ.

За словами Байдена, існує набагато більша небезпека від терористичних організацій, ніж з боку Афганістану.

Він зазначив, що всі партнери США і НАТО погодилися з рішенням про виведення військ з Афганістану.

Байден сказав, що допомога Афганістану залежатиме від виконання талібами «жорстких умов».

Читайте також: Із Кабула вже евакуювали понад 18 тисяч осіб - НАТО

«Талібам доведеться подумати, як вони збираються утримати цю країну. А там будуть суворі умови… Ми висуваємо жорсткі умови, які мають виконуватися. Чи отримають вони допомогу, залежатиме від того, як вони ставитимуться до жінок і дівчат, до своїх громадян», - зазначив президент.

Як повідомляв Укрінформ, радикальний ісламістський рух "Талібан" проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан. Ця заява зроблена у 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії. Рух використовував назву "Ісламський емірат Афганістан" під час свого жорстокого правління в період з 1996-го по 2001 рік.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до столиці Афганістану. "Талібан" заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Фото: Andrew Harnik/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-