Країни НАТО припиняють підтримку уряду в Афганістані

Країни НАТО припиняють підтримку уряду в Афганістані

Заява
Укрінформ
Північноатлантичний альянс припиняє підтримку уряду Афганістану на тлі захоплення талібами влади в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в ухваленій спільній заяві міністрів.

"За існуючих обставин НАТО припиняє будь-яку підтримку афганської влади", - йдеться у заяві.

Очільники МЗС країн НАТО зазначають, що будь-який майбутній уряд Афганістану має дотримуватися міжнародних зобов’язань країни; захищати права людини - усіх афганців, особливо жінок, дітей та меншин; забезпечувати верховенство права; дозволити безперешкодний доступ гуманітарної допомоги та забезпечити, щоб Афганістан ніколи більше не був надійним притулком для терористів.

"Афганський народ заслуговує на те, щоб жити в умовах безпеки та гідності, розвивати важливі політичні, економічні та соціальні досягнення, які він здобув за останні 20 років", - зазначили міністри.

Також у заяві йдеться про те, що країни НАТО продовжать боротися з проявами тероризму в Афганістані.

Читайте також: Талібан просить про міжнародну допомогу у відновленні Афганістану

"Протягом останніх двадцяти років ми успішно позбавляли терористів безпечного притулку в Афганістані, звідки вони могли здійснювати напади. Ми не дозволимо терористам загрожувати нам. Ми як і раніше прихильні рішучості та солідарності боротися з тероризмом", - йдеться у заяві.

Керівники зовнішньополітичних відомств країн НАТО назвали своїм найпершим завданням завершити безпечну евакуацію своїх громадян, громадян країн-партнерів та афганців, які перебувають у групі ризику, з летовища Кабулу.

"Ми закликаємо тих, хто отримав владу в Афганістані, поважати та сприяти їх безпечному та впорядкованому від'їзду, зокрема через міжнародний аеропорт імені Хаміда Карзая у Кабулі. Поки триватимуть операції з евакуації, ми будемо підтримувати нашу тісну оперативну координацію за допомогою військових засобів союзників у Міжнародному аеропорту Хаміда Карзая", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Рух "Талібан" поінформував, що контролює усю територію Афганістану.

Представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична установа не зазнала нападів.

Читайте також: Ердоган заявив, що «готовий до всіх видів співробітництва» з талібами

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав міжнародне співтовариство згуртуватися для подолання глобальної терористичної загрози в Афганістані.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван вважає, що поки рано говорити про визнання влади Талібану. Тим часом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна не планує визнавати уряд Талібану, що прийшов до влади в Афганістані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-