Іран продовжує нарощувати збагачення урану - МАГАТЕ

Іран продовжує нарощувати збагачення урану - МАГАТЕ

Укрінформ
МАГАТЕ заявляє, що Ірану вдалося виробити певну кількість металевого урану, збагаченого до 20%.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в доповіді МАГАТЕ, яка потрапила в розпорядження Reuters.

«14 серпня 2021 року Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердило... що Іран використав 257 г урану, збагаченого до рівня 20% U-235, у формі UF4 (тетрафторид урану) для виробництва 200 г металевого урану, збагаченого до рівня 20% U-235», - ідеться в доповіді.

Як зазначається, це був третій крок у чотириетапному плані Ірану (четвертий охоплює виробництво паливної пластини для реактора).

Читайте також: Іран у 16 разів перевищив дозволений обсяг збагаченого урану – МАГАТЕ

«В Ірану немає жодної потреби виробляти металевий уран, який має прямий стосунок до розробки ядерної зброї», - заявив у цьому зв'язку речник Держдепартаменту США Нед Прайс, закликавши Тегеран повернутися до переговорів щодо повного виконання ядерної угоди.

Робота Ірану над збагаченим металевим ураном обурила три провідні європейські держави та Сполучені Штати, оскільки ця технологія може бути використана для виготовлення серцевини ядерної бомби, наголошує агентство. Своєю чергою Іран наполягає на тому, що його цілі мають суто мирний характер, і він нібито розробляє новий вид палива для реакторів.

Як відомо, угода, яку 2015 року підписали Іран, США, Росія, Китай, Німеччина, Франція та Великобританія, передбачає виконання Тегераном низки зобов'язань щодо обмеження його ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Читайте також: Держдеп США побачив прогрес у ядерних перемовинах з Іраном

У травні 2018 року США в односторонньому порядку вийшли з угоди, після чого Вашингтон відновив санкції проти Тегерана та запровадив нові обмежувальні заходи. Іран у відповідь заявив про поступовий відхід від виконання ядерної угоди, зокрема, почав збагачувати уран вище за передбачений домовленостями рівень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-